SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie człowieka w ontogenezie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie człowieka w ontogenezie
Kod przedmiotu 12.9-WB-ŻCZ2P-żco-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
  • dr n. med. Bożena Mospan
  • dr Mateusz Ciepliński
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin
Laboratorium 40 2,67 24 1,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Nabycie wiedzy dotyczącej zróżnicowanych potrzeb żywieniowych dzieci w różnych przedziałach wiekowych. Nabycie wiedzy i umiejętności w planowaniu żywienia dla osób dorosłych zależnie od ich aktywności fizycznej. Uzyskanie wiedzy w zakresie żywienia człowieka w ekstremalnych warunkach środowiska.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza dotycząca fizjologii człowieka oraz procesów biochemicznych zachodzących w organizmie ludzkim.

Zakres tematyczny

Zakres tematyczny –wykłady:

  1. Wykład wprowadzający - kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych młodzieży kluczem do zdrowego życia
  2. Fizjologiczne mechanizmy kontrolujące głód i sytość.
  3. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym.
  4. Żywienie dzieci w wieku szkolnym i okresie dorastania
  5. Żywienie osób dorosłych w zależności od ich aktywności fizycznej
  6. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska
  7. Przemiana energii u dzieci otyłych
  8. Bilans energetyczny ludzi starszych.

Zakres tematyczny –laboratoria:

  1. Układanie diety wg zaleceń dekalogu zdrowego żywienia.
  2. Planowanie diet dla dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym i okresie dorastania z uwzględnieniem specyfiki rozwojowej dzieci w danym wieku.
  3. Wykonanie posiłków  dla dzieci z nadwagą.
  4. Bilansowanie diet dla osób dorosłych w zależności od ich aktywności fizycznej z uwzględnieniem odpowiedniej podaży makro i mikroskładników.
  5. Produkty zalecane oraz niewskazane dla dorosłych osób z nadwagą.
  6. Planowanie diety całotygodniowej dla osób starszych.
  7. Zapotrzebowanie człowieka na energię, makro- i mikroskładniki w środowisku gorącym i środowisku zimnym.
  8. Jakimi produktami żywieniowymi kompensować niedobory witaminowe oraz mikro- i makroelementów.

Metody kształcenia

Wykłady: prezentacje multimedialne, dyskusja.

Laboratorium: analiza źródłowych materiałów naukowych, analiza przypadków, praca w grupach, obserwacja pracy studenta, praca z wykorzystaniem komputerowych programów do układania jadłospisów.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykłady: egzamin. Student będzie układał dietę dla osoby dorosłej albo starej albo ucznia o określonych parametrach. Ocena będzie uwzględniała prawidłowy skład produktów organicznych, witamin i minerałów (po pół punktu na oceniany parametr).

Laboratoria: kolokwia, projekty. Ocena końcowa będzie średnią arytmetyczną z uzyskanych ocen. Żeby uzyskać ocenę pozytywną należy uzyskać pozytywną ocenę ze wszystkich kolokwiów i projektów.

Literatura podstawowa

  1. Jarosz M. Bułhak-Jachymczyk B.(red.) Normy żywienia człowieka PZWL, Warszawa 2020
  2. Grzymisławski M. Moszczak M. (red) Żywienie człowieka zdrowego i chorego 2. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022
  3. Grzymisławski M. (red) Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2020
  4. Woś H., Staszewska- Kwak A. Żywienie dzieci, PZWL, Warszawa 2015
  5. Gawęcki J., (red.) Żywienie człowieka –podstawy nauki o żywieni 1. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2012

Literatura uzupełniająca

  1. Ciborowska H. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2021
  2. Eugster G. Żywienie dzieci, Edra Urban & Partner, Wrocław 2018

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-02-2023 17:28)