SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego żywienia - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego żywienia
Kod przedmiotu 12.9-WB-ŻCZ2P-eżpzż-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Monika Kruszelnicka
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę
Projekt 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest nabycie przez studenta wiedzy na temat edukacji żywieniowej oraz  umiejętności korzystania z różnych metod, sposobów i środków stosowanych w jej prowadzeniu.

Wymagania wstępne

Znajomość zagadnień związanych z podstawami żywienia człowieka.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Sytuacja zdrowotna społeczeństw świata, szczególnie Europy i Polski, w aspekcie jej związków ze sposobem odżywiania.
  2. Edukacja żywieniowa- definicja, program, formy i cele.
  3. Czynniki wpływające na zachowania żywieniowe i wybory konsumenckie.
  4. Zadania i rola dietetyka w ochronie zdrowia i zespole terapeutycznym.
  5. Skuteczność edukacji żywieniowej.
  6. Zasady przekazywania informacji pacjentom w praktyce.
  7. Kształtowanie i zmiana zachowań żywieniowych u dzieci.
  8. Zmiana zachowań żywieniowych dorosłych.
  9. Trudności w realizacji zaleceń żywieniowych.
  10. Programy edukacyjne pomocne w zmianie zachowań żywieniowych.
  11. Edukacja seniorów.
  12. Edukacja osób z różnymi jednostkami chorobowymi.
  13. Materiały dydaktyczne.
  14. Edukacja żywieniowa w mediach.
  15. Edukacja żywieniowa poprzez wpływ na otoczenie.
  16. Wykorzystanie procedury DESIGN w edukacji żywieniowej.

Projekt:

Przygotowanie - w formie projektu - programu edukacji żywieniowej, skierowanego do konkretnej grupy społecznej, mającego rozwiązać określony problem żywieniowy (praca w grupach).

Metody kształcenia

Wykład: informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych.

Projekt: dyskusja, wykorzystanie technik multimedialnych, programów komputerowych do stworzenia projektu.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

- zaliczenie projektu na ocenę

- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna - przynajmniej 60% prawidłowych odpowiedzi.

Oceną końcową z przedmiotu jest średnia z ocen z projektu i oceny z testu (50/50%).

Literatura podstawowa

  1. Contento I.R., Edukacja żywieniowa. PWN, Warszawa 2018
  2. Gawęcki J., Roszkowski W.: żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 2017
  3. Gutkowska K., Adamowski J. (red.) Edukacja żywieniowa w teorii i praktyce. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2017
  4. Woynarowska B. (red): Edukacja zdrowotna. Warszawa, 2017

Literatura uzupełniająca

  1. Wybrane artykuły z czasopism żywieniowych i dietetycznych
  2. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 19-02-2023 13:04)