SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego żywienia |
Kod przedmiotu | 12.9-WB-ŻCZ2P-eżpzż-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest nabycie przez studenta wiedzy na temat edukacji żywieniowej oraz umiejętności korzystania z różnych metod, sposobów i środków stosowanych w jej prowadzeniu.
Znajomość zagadnień związanych z podstawami żywienia człowieka.
Wykłady:
Projekt:
Przygotowanie - w formie projektu - programu edukacji żywieniowej, skierowanego do konkretnej grupy społecznej, mającego rozwiązać określony problem żywieniowy (praca w grupach).
Wykład: informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych.
Projekt: dyskusja, wykorzystanie technik multimedialnych, programów komputerowych do stworzenia projektu.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na ocenę końcową składają się:
- zaliczenie projektu na ocenę
- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna - przynajmniej 60% prawidłowych odpowiedzi.
Oceną końcową z przedmiotu jest średnia z ocen z projektu i oceny z testu (50/50%).
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 19-02-2023 13:04)