Wprowadzenie studentów w podstawy wiedzy o najpopularniejszych roślinach przyprawowych i ziołach wspomagających pracę przewodu pokarmowego.
Wymagania wstępne
Znajomość podstaw: fizjologii człowieka, żywienia człowieka oraz dietetyki.
Zakres tematyczny
Historia ziołolecznictwa.
Uprawa roślin przyprawowych.
Zbór i przechowywanie ziół.
Aspekty prawne w zakresie wprowadzania ziół i przypraw na rynek RP.
Zioła, rośliny przyprawowe w dietetyce i wspomaganiu zdrowia.
Najbardziej popularne terapie ziołowe (o. Grzegorza Sroki. o. Andrzeja Czesława Klimuszki).
Współdziałanie doradcy żywieniowego ze specjalistami innych dziedzin (powiązanych z farmacją i opieką zdrowotną) w dbaniu o zdrowe żywienie, w tym informacje o interakcjach ziół i przypraw z lekami.
Metody kształcenia
Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, wykład problemowy.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
- obecność w trakcie zajęć.
- zaliczenie z oceną na podstawie kolokwium z treści prezentowanych w trakcie wykładów (ocenę pozytywną student uzyskuje po otrzymaniu minimum 60% punktów).
Literatura podstawowa
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS): http://gis.gov.pl- prawne aspekty obrotu preparatami ziołowymi
Kołodziej B. (red.): Uprawa ziół. Poradnik dla plantatorów, Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne. 2010
Senderski M. E. :Prawie wszystko o ziołolecznictwie, Wydawnictwo Mateusz E. Senderski. 2017
Wawer I., Błecha K.: Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia, Wydawnictwo Bonimed. 2011
Literatura uzupełniająca
Klimuszko A. Cz. Wróćmy do ziół leczniczych. Wydawnictwo Rytm. 2013
Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Błach-Olszewska Z., Długosz A.: Fitoterapia i leki roślinne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2007.
Ożarowski A., Jaroniewski W., "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie", Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Warszawa 1987.
Poskoczym K., Stoś K., Wojtasik A., Dolna-Chudobińska A., Starnawska-Oleńko A., Ciok J.: Nadzór nad środkami spożywczymi wprowadzanymi po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które podlegają procedurze powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego. Transition Facility PL/06/IB/EC/01. Warszawa 2009.
Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – www.bu.uz.zgora.pl
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 19:37)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.