SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Fitoterapia w dietetyce - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Fitoterapia w dietetyce
Kod przedmiotu 12.9-WB-ŻCZ2P-fitdiet- 22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • mgr Monika Kruszelnicka
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 12 0,8 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wprowadzenie studentów w podstawy wiedzy o najpopularniejszych roślinach przyprawowych i ziołach wspomagających pracę przewodu pokarmowego.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw: fizjologii człowieka, żywienia człowieka oraz dietetyki.

Zakres tematyczny

  1. Historia ziołolecznictwa.
  2. Uprawa roślin przyprawowych.
  3. Zbór i przechowywanie ziół.
  4. Aspekty prawne w zakresie wprowadzania ziół i przypraw na rynek RP.
  5. Zioła, rośliny przyprawowe w dietetyce i wspomaganiu zdrowia.
  6. Najbardziej popularne terapie ziołowe (o. Grzegorza Sroki. o. Andrzeja Czesława Klimuszki).
  7. Współdziałanie doradcy żywieniowego ze specjalistami innych dziedzin (powiązanych z farmacją i opieką zdrowotną) w dbaniu o zdrowe żywienie, w tym informacje o interakcjach ziół i przypraw z lekami.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, wykład problemowy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

- obecność w trakcie zajęć.

- zaliczenie z oceną na podstawie kolokwium z treści prezentowanych w trakcie wykładów (ocenę pozytywną student uzyskuje po otrzymaniu minimum 60% punktów).

Literatura podstawowa

  1. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS): http://gis.gov.pl- prawne aspekty obrotu preparatami ziołowymi
  2. Kołodziej B. (red.): Uprawa ziół. Poradnik dla plantatorów, Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne. 2010
  3. Senderski M. E. :Prawie wszystko o ziołolecznictwie, Wydawnictwo Mateusz E. Senderski. 2017
  4. Wawer I., Błecha K.: Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia, Wydawnictwo Bonimed. 2011

Literatura uzupełniająca

  1. Klimuszko A. Cz. Wróćmy do ziół leczniczych. Wydawnictwo Rytm. 2013
  2. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Błach-Olszewska Z., Długosz A.: Fitoterapia i leki roślinne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2007.
  3. Ożarowski A., Jaroniewski W., "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie", Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Warszawa 1987.
  4. Poskoczym K., Stoś K., Wojtasik A., Dolna-Chudobińska A., Starnawska-Oleńko A., Ciok J.: Nadzór nad środkami spożywczymi wprowadzanymi po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które podlegają procedurze powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego. Transition Facility PL/06/IB/EC/01. Warszawa 2009.
  5. Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – www.bu.uz.zgora.pl

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 19:37)