SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie w sporcie |
Kod przedmiotu | 01.9-WB-ŻCZ2P-żwspo-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z zasadami bilansowania diety w sporcie i wzmożonej aktywności fizycznej oraz z możliwościami wykorzystania dozwolonego wspomagania żywieniowego, a także z zagrożeniami wynikającymi ze stosowania dopingu.
Wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie podstaw żywienia człowieka, dietetyki, anatomii i fizjologii.
Wykłady:
1. Informacje o przedmiocie i prezentacja karty przedmiotu. Wykład wprowadzający – rodzaje wysiłków fizycznych, budowa i fizjologia mięśni.
2. Równowaga energetyczna, specyfika metabolizmu w czasie wysiłku fizycznego.
3. Podstawy żywienia w wysiłku fizycznym (podstawowe pojęcia, szczególne wymagania, specyfika potrzeb, zapotrzebowanie na energię, węglowodany, białka, tłuszcze i płyny).
4. Szczegółowe zasady żywienia w czasie wysiłku fizycznego z uwzględnieniem różnych czynników i specyficznego zapotrzebowania w różnych dyscyplinach sportowych.
5. Wspomaganie żywieniowe w sporcie (podstawowe pojęcia i zagadnienia, wybrane problemy związane ze stosowaniem wspomagania żywieniowego, przegląd i ocena stosowanych suplementów).
6. Doping (podstawowe pojęcia i zagadnienia, historia dopingu, niebezpieczeństwo stosowania dopingu).
7. Podsumowanie i zaliczenie przedmiotu.
Ćwiczenia:
1. Układanie diet i przygotowanie zaleceń żywieniowych dla osób uprawiających sporty szybkościowo-siłowe i siłowe (z uwzględnieniem planu treningowego, indywidualnych parametrów sportowca oraz suplementacji naturalnej lub za pomocą preparatów).
2. Układanie diet i przygotowanie zaleceń żywieniowych dla osób uprawiających sporty siłowo-wytrzymałościowe (z uwzględnieniem suplementacji naturalnej oraz za pomocą preparatów).
3. Układanie diet i przygotowanie zaleceń żywieniowych dla osób uprawiających sporty wytrzymałościowe (z uwzględnieniem suplementacji naturalnej oraz za pomocą preparatów).
4. Podsumowanie – prezentacja i omówienie prac studentów.
Projekt:
Przygotowanie kompleksowej porady dietetycznej i jadłospisu dla konkretnej osoby uprawiającej określoną dyscyplinę sportową z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i planu treningowego.
Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
Metody poszukujące: ćwiczeniowa, problemowa, projektu.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: warunkiem zaliczenia wykładów jest pozytywna ocena z kolokwium zaliczeniowego; warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z kolokwium jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi.
Ćwiczenia: oceniane są - wykonane w formie pisemnej trzy zadania (jadłospisy, zalecenia dla trzech osób uprawiających wybraną dyscyplinę sportową), aktywność na zajęciach (udział w dyskusjach) oraz obecność na zajęciach. Za pozytywną uważa się ocenę minimum dostateczną.
Projekt: oceniana jest praca projektowa w formie prezentacji (strona merytoryczna, czytelność przekazu, strona graficzna) oraz sposób jej zaprezentowania na forum grupy. Za pozytywną uważa się ocenę minimum dostateczną.
Ocena końcowa: Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z wykładu, ćwiczeń i projektu.
1. Benardot D.: Żywienie w sporcie . Urban & Partner Warszawa 2020
2. Celejowska I.: Żywienie w sporcie. PZWL Warszawa 2008
3. Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H.: Dietetyka sportowa PZWL Warszawa 2019
Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę).
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 20:24)