Nabycie podstawowej wiedzy o biochemicznym charakterze przemian zachodzących w czasie winifikacji i procesach dojrzewania wina. Poznanie biochemicznych przyczyn powstawania wad i chorób wina.
Wymagania wstępne
Podstawowa wiedza z zakresu biologii i chemii, min. na poziomie szkoły średniej.
Zakres tematyczny
WYKŁADY
Związki organiczne zawarte w winie (monosacharydy, kwasy organiczne, alkohole, aldehydy, estry, laktony, fenole itd.) - krótka charakterystyka, budowa, właściwości, metody oznaczania, rola w procesie winifikacji i wpływ na jakość i charakter wina
Metabolizm węglowodanów w komórkach drożdży winiarskich (glikoliza, szlak EMP, fermentacja octowa itd.)
Czynniki wpływające na kierunki metabolizmu węglowodanów
Biochemia procesów dojrzewania wina
Charakterystyka procesów oksydacyjnych w winie – rola tlenu w procesie winifikacji
Biochemiczne podstawy wad i chorób wina
LABORATORIUM
Podstawy pracy w laboratorium winiarskim
Oznaczanie kwasowości wina metodą miareczkową
Oznaczanie zawartości alkoholu w winie
Zapoznanie z metodami oznaczania cukru w moszczu oraz winie
Identyfikacja osadów występujących w winie
Identyfikacja wad wina
Zasady klarowania i dobór ilości związków klarujących
Metody kształcenia
Metody podające:
- wykłady informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- laboratorium
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Zaliczenie z oceną na podstawie pisemnego testu
Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).
Literatura podstawowa
Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. Warszawa 1998
Sikorski Z., Chemia żywności – składniki żywności. WNT, Warszawa 2009
Klepacka M.(red.), Analiza żywności. Fundacja -Rozwój SGGW, Warszawa 2002
Berg J.M., Sryjer L., Tymoczko J. L., Biochemia. PWN, Warszawa 2009
Hames B.D., Hooper N.M.., Biochemia. Krótkie wykłady. PWN, Warszawa 2010
Amerine M.A., Ought S.C., Wine must analysis. A Wiley Intersci. Publ. New York 1974
Aktualne normy i Rozporządzenia Komisji Europejskiej (UE)
Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
Literatura uzupełniająca
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 28-04-2022 13:52)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.