SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Analiza instrumentalna i sensroyczna wina - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Analiza instrumentalna i sensroyczna wina
Kod przedmiotu WZS-EW-aisw2-POD20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Enologia (Winiarstwo)
Profil praktyczny
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium - - 15
(w tym jako e-learning)
1
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Nabycie umiejętności praktycznego posługiwania się nowoczesnymi technikami laboratoryjnymi i aparaturą niezbędną do oznaczania jakościowego i ilościowego składników wina oraz jakości wina. Nabycie umiejętności przeprowadzania analizy sensorycznej win oraz oznaczania składników bioaktywnych.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu chemii, biologii i fizyki oraz wiedza z wykładów (semestr 1) oraz laboratoriów (semestr 2) z przedmiotu "Analiza instrumentalna i sensoryczna wina".

Zakres tematyczny

  • Nowoczesne techniki analizy instrumentalnej moszczu i win.
  • Oznaczanie składników bioaktywnych w winie.
  • Analiza sensoryczna win w praktyce.

Metody kształcenia

  • Metody poszukujące:

- zajęcia praktyczne

- laboratorium (eksperyment, studium przypadku)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie ocen pozytywnych ze sprawozdań z zajęć laboratoryjnych.

Literatura podstawowa

  • Małecka M. (red.), Wybrane metody analizy żywności. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2003
  • Gawęcka J., Analiza sensoryczna. Wybrane metody i przykłady zastosowań, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań, 2001
  • Gawęcki J., Baryłko-Pikielna N., Zmysły a jakość żywności i żywienia, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, 2007
  • Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I., Sensoryczne badania żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 2009
  • Gawęcki J., Jędryka T., Analiza sensoryczna, Wydawnictwo AE, 1999

Literatura uzupełniająca

  • Kitowski R., Klemn J., Wino. Jak zostać znawcą. Wydawnictwo RM, Warszawa 2011
  • Arkell J., Wino. Chcesz wiedzieć więcej. Wydawnictwo Olesiejuk, Poznań 2009
  • Casamayor P., Wino. Degustacja. Hachette, Warszawa 2009

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 28-04-2022 14:48)