SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zasady żywienia zbiorowego - wybrane zagadnienia |
Kod przedmiotu | POD zzz |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | - | - | 8 (w tym jako e-learning) |
0,53 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie się z praktycznymi zasadami żywienia w zakładach żywienia zbiorowego.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka.
- wykłady informacyjne
- wykłady problemowe
- wykłady konwersatoryjne
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie z oceną na podstawie: obecności na wykładach (20% oceny końcowej); pisemnej pracy semestralnej (30% oceny końcowej) i oceny z testu zaliczeniowego (50% oceny końcowej).
1. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2014
1. Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, 2010
2. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M., Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa, 2008
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 28-04-2022 13:29)