SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Seminarium dyplomowe |
Kod przedmiotu | POD sem |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Skonstruowanie pracy dyplomowej, zgodnej z merytoryczną wymową podjętego tematu oraz wytycznymi przyjętymi dla kierunku studiów. Przygotowanie do obrony pracy dyplomowej.
Wybór tematu pracy dyplomowej, pobranie i podpisanie karty pracy; dyplomant wybiera temat zgodny ze swoimi zainteresowaniami.
* metody podające:
- wykład konwersatoryjny
* metody poszukujące:
- sytuacyjna: analizowanie rzeczywistych sytuacji
- praktyczne: metoda ćwiczeniowa, projektu, studium przypadku; dyskusji – seminaryjna, referatu
* eksponujące:
- prezentacja multimedialna wyników pracy przez studentów, oceniana przez prowadzącego seminarium
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Sposób zaliczenia:
Ocena wynika z zaangażowania dyplomanta w toku działań seminaryjnych – systematycznego przygotowywania kolejnych partii pracy dyplomowej i umiejętności omawiania swoich osiągnięć, a także związana jest z planowym przygotowaniem pracy oraz prezentacji założeń i rozwiązań pracy dyplomowej z wykorzystaniem technik multimedialnych.
1. Weiner J.: Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. Przewodnik praktyczny. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2000
2. Pozycje literatury wybierane indywidualnie przez studentów, dotyczące tematu wykonywanej pracy dyplomowej
3. Wytyczne do pisania prac dyplomowych na Uniwersytecie Zielonogórskim
4. Program Aliant - kalkulator dietetyczny dla specjalistów
5. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. IŻŻ Warszawa 2020.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 28-04-2022 13:37)