SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Praktyka zawodowa II - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Praktyka zawodowa II
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-przaw II- 22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 9
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 270 18 270 18 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Nabycie przez studenta praktycznych umiejętności z zakresu procesów technologicznych i analizy jakości surowców i produktów żywnościowych. Rozwijanie i konfrontacja wiedzy nabytej w trakcie studiów z rzeczywistością zawodową. Przygotowanie do pracy w zespole oraz brania odpowiedzialności za powierzone zadania, a także rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów. Poznanie środowiska potencjalnych pracodawców.

Wymagania wstępne

Znajomość oraz rozumienie roli wartości odżywczych i użytkowych produktów spożywczych, zagadnień z zakresu technologii produkcji żywności oraz podstawowych metod badania żywności. Umiejętność rozwiązywania zagadnień z zakresu produkcji żywności oraz umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych do podstawowych badań wykorzystywanych do oceny żywności.

Przed przystąpieniem do realizacji praktyki student zobowiązany jest do:

  • zapoznania się z regulaminem zawodowych praktyk studenckich realizowanych przez studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego oraz ramowym programem praktyk;
  • zapoznania się z założonymi efektami uczenia się określonymi w programie studiów dla praktyk oraz sylabusem;
  • wyboru miejsca i terminu planowanej praktyki w porozumieniu i za zgodą koordynatora praktyk (do 30.04.);
  • dostarczenia koordynatorowi minimum 2 tygodnie przed rozpoczęciem praktyki (najpóźniej do 30.06) wypełnionych i podpisanych przez pracodawcę kompletu dokumentów dotyczących praktyki (2 x porozumienie, 1 x skierowanie, 1 x ramowy program praktyk); komplet dokumentów należy wcześniej przedłożyć koordynatorowi celem weryfikacji; 
  • posiadania na czas trwania praktyki orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych lub książeczki zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne (książeczka Sanepidu) oraz ubezpieczenia NNW/OC jeśli wymaga tego instytucja

Zakres tematyczny

  1. Zapoznanie się z zasadami organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem (struktura organizacyjna, regulamin pracy, sprawy kadrowe, jawna dokumentacja planistyczno-księgowa (zasady księgowości, analiza kosztów, analiza sprzedaży), proces produkcji, marketing, wyposażenie techniczne) - zakłady przetwórstwa żywności oraz laboratoria badawcze zajmujące się analityką i jakością żywności.
  2. Organizacja pracy na wybranym stanowisku pracy (zakres obowiązków, wymagana dokumentacja, przepisy bhp).
  3. Zapoznanie z procesem technologicznym w zakresie przetwórstwa żywności.
  4. Zapoznanie się z metodami i urządzeniami służącymi do badań i oceny jakości żywności.
  5. Zapoznanie się z technikami i technologiami wykorzystywanymi do tworzenia nowych produktów i przetwarzania żywności, magazynowaniem oraz transportem.

Zaleca się zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.

Zgodnie z regulaminem zawodowych praktyk studenckich UZ, praktyka może być realizowana indywidualnie lub grupowo w następujących formach:

  1. Praktyki zawodowej odbywanej w instytucjach krajowych.
  2. Praktyki odbywanej w instytucjach zagranicznych z zastrzeżeniem § 7 ust. 8 regulaminu zawodowych praktyk studenckich realizowanych przez studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego.
  3. Praktyki odbywanej na Uniwersytecie.
  4. Zatrudnienia (umowy o pracę, umowy o dzieło, umowy zlecenia), stażu, wolontariatu, szkoleń lub działalności gospodarczej, które to formy są realizowane podczas trwania studiów zgodnie z terminami określonymi w programie studiów.
  5. Udziału studenta w obozie naukowym, pracach badawczych, wdrożeniowych lub artystycznych, które to formy są realizowane podczas trwania studiów w czasie rzeczywistym przeznaczonym na realizację praktyki.
  6. Innych czynności wykonywanych przez studenta realizowanych w trakcie studiów zgodnie z terminami określonymi w programie studiów.

Praktyka może być również realizowana z wykorzystaniem technik i środków porozumiewania się na odległość.

Metody kształcenia

Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych zakładach pracy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie praktyki odbywa się na podstawie przedłożenia koordynatorowi praktyk dla kierunku:

-prawidłowo wypełnionego i poświadczonego przez opiekuna praktyki z zakładu pracy dziennika praktyk, dokumentującego opis przebiegu praktyki umożliwiający weryfikację osiągnięcia przez studenta zakładanych dla przedmiotu efektów uczenia się

- pozytywnej opinii o przebiegu praktyki zawodowej wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

- pozytywnej oceny uzyskanej ze wszystkich efektów uczenia się przewidzianych dla praktyki, wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

-wypełnionej ankiety ewaluacyjnej część B (część A student wypełnia elektronicznie w systemie StudNet po zakończeniu praktyki)

Literatura podstawowa

Literatura uzupełniająca

Uwagi

Termin realizacji praktyki: 1.07. - 10.09. (zgodę na przyspieszenie terminu praktyki wyraża dziekan)

Czas trwania praktyki: 9 tygodni (270 godzin)

Termin dostarczenia dokumentacji po praktyce: 7 dni od daty zakończenia praktyki.


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 20-03-2024 14:05)