Nabycie przez studenta praktycznych umiejętności w zakresie edukacji żywieniowej, żywienia i poradnictwa żywieniowego dla różnych grup ludności. Rozwijanie i konfrontacja wiedzy nabytej w trakcie studiów z rzeczywistością zawodową. Przygotowanie do pracy w zespole oraz brania odpowiedzialności za powierzone zadania, a także rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów. Poznanie środowiska potencjalnych pracodawców.
Wymagania wstępne
Znajomość oraz rozumienie roli zagadnień z zakresu podstaw żywienia człowieka oraz podstawowych metod badania żywności. Umiejętność rozwiązywania złożonych zagadnień z zakresu żywienia człowieka oraz umiejętność doboru właściwych technik projektowania jadłospisu, dostosowanych do potrzeb różnych grup ludności. Umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych do podstawowych badań wykorzystywanych do oceny stanu odżywienia człowieka.
Przed przystąpieniem do realizacji praktyki student zobowiązany jest do:
zapoznania się z regulaminem zawodowych praktyk studenckich realizowanych przez studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego oraz ramowym programem praktyk;
zapoznania się z założonymi efektami uczenia się określonymi w programie studiów dla praktyk oraz sylabusem;
wyboru miejsca i terminu planowanej praktyki w porozumieniu i za zgodą koordynatora praktyk (do 30.04.);
dostarczenia koordynatorowi minimum 2 tygodnie przed rozpoczęciem praktyki (najpóźniej do 30.06) wypełnionych i podpisanych przez pracodawcę kompletu dokumentów dotyczących praktyki (2 x porozumienie, 1 x skierowanie, 1 x ramowy program praktyk); komplet dokumentów należy wcześniej przedłożyć koordynatorowi celem weryfikacji;
posiadania na czas trwania praktyki orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych lub książeczki zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne (książeczka Sanepidu) oraz ubezpieczenia NNW/OC jeśli wymaga tego instytucja
Zakres tematyczny
Zapoznanie się z zasadami organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem (struktura organizacyjna, regulamin pracy, sprawy kadrowe, jawna dokumentacja planistyczno-księgowa (zasady księgowości, analiza kosztów, analiza sprzedaży), proces produkcji, marketing, wyposażenie techniczne) - żywienie specjalistyczne i opieka nad pacjentem oraz edukacja żywieniowa (działy żywienia w szpitalu, całodzienny dom opieki/dom spokojnej starości, poradnia dietetyczna prywatna, przyszpitalna (metaboliczna, diabetologiczna, zaburzeń odżywiania), w ośrodku sanatoryjnym, ośrodki typu spa&welness, kluby fitness, zajmujące się dietetyką.
Organizacja pracy na wybranym stanowisku pracy (zakres obowiązków, wymagana dokumentacja, przepisy bhp).
Zapoznanie się z oceną stanu odżywienia człowieka i procesem układania diet z wykorzystaniem odpowiednich programów komputerowych.
Zapoznanie się z procesem edukacji i prowadzenia pojedynczych pacjentów i grup.
Zapoznanie się z technikami i technologiami wykorzystywanymi do przygotowywania posiłków (w tym z programami komputerowymi do układania posiłków dla grup ludności), tworzenia nowych posiłków i przetwarzania żywności.
Zapoznanie się z oceną jakościową surowców i gotowych posiłków, serwowaniem posiłków.
Zapoznanie się z procesem układania jadłospisów dostosowanych do potrzeb różnych grup ludności.
Zaleca się zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.
Zgodnie z regulaminem zawodowych praktyk studenckich UZ, praktyka może być realizowana indywidualnie lub grupowo w następujących formach:
Praktyki zawodowej odbywanej w instytucjach krajowych.
Praktyki odbywanej w instytucjach zagranicznych z zastrzeżeniem § 7 ust. 8 regulaminu zawodowych praktyk studenckich realizowanych przez studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego.
Praktyki odbywanej na Uniwersytecie.
Zatrudnienia (umowy o pracę, umowy o dzieło, umowy zlecenia), stażu, wolontariatu, szkoleń lub działalności gospodarczej, które to formy są realizowane podczas trwania studiów zgodnie z terminami określonymi w programie studiów.
Udziału studenta w obozie naukowym, pracach badawczych, wdrożeniowych lub artystycznych, które to formy są realizowane podczas trwania studiów w czasie rzeczywistym przeznaczonym na realizację praktyki.
Innych czynności wykonywanych przez studenta realizowanych w trakcie studiów zgodnie z terminami określonymi w programie studiów.
Praktyka może być również realizowana z wykorzystaniem technik i środków porozumiewania się na odległość.
Metody kształcenia
Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych zakładach pracy.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Zaliczenie praktyki odbywa się na podstawie przedłożenia koordynatorowi praktyk dla kierunku:
-prawidłowo wypełnionego i poświadczonego przez opiekuna praktyki z zakładu pracy dziennika praktyk, dokumentującego opis przebiegu praktyki umożliwiający weryfikację osiągnięcia przez studenta zakładanych dla przedmiotu efektów uczenia się
- pozytywnej opinii o przebiegu praktyki zawodowej wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
- pozytywnej oceny uzyskanej ze wszystkich efektów uczenia się przewidzianych dla praktyki, wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
-wypełnionej ankiety ewaluacyjnej część B (część A student wypełnia elektronicznie w systemie StudNet po zakończeniu praktyki)
Literatura podstawowa
Literatura uzupełniająca
Uwagi
Termin realizacji praktyki: 1.07. - 10.09. (zgodę na przyspieszenie terminu praktyki wyraża dziekan)
Czas trwania praktyki: 9 tygodni (270 godzin)
Termin dostarczenia dokumentacji po praktyce: 7 dni od daty zakończenia praktyki.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 20-03-2024 14:06)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.