SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych
Kod przedmiotu 01.3-WB-ŻCZ2P-cpgps-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Zygmunt Gil
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z klasyfikacją artykułów żywnościowych, oraz przedstawienie podziału asortymentowego, cech charakterystycznych, wartości odżywczej i wymagań jakościowych dla poszczególnych grup produktów spożywczych.

Wymagania wstępne

Wiedza z technologii ogólnej, chemii żywności.

Zakres tematyczny

  1. Definicje i kryteria podziału żywności, Krajowe i unijne przepisy prawne z zakresu towaroznawczej oceny jakości żywności. Aktualne regulacje prawne w UE i Polsce dotyczące produktów żywnościowych
  2. Charakterystyka produktów zbożowych
  3. Charakterystyka produktów ziemniaczanych
  4. Charakterystyka produktów owocowo-warzywnych
  5. Charakterystyka mięsa, przetworów mięsnych i jaj
  6. Charakterystyka mleka i produktów mleczarskich
  7. Charakterystyka ryb, przetworów rybnych oraz tłuszczów

Metody kształcenia

Wykład:

- prezentacja multimedialna

 - dyskusja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

1.Zaliczenie sprawdzianu pisemnego (60% poprawnych odpowiedzi)

2. Przedstawienie charakterystyki wybranego artykułu spożywczego

Literatura podstawowa

  1. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
  2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, F. Świderski, Wyd. SGGW, Warszawa 2010,
  3. Normy PN, ISO, EN, "Normy", wyd. PKN.

Literatura uzupełniająca

  1. Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz, Towaroznawstwo Żywności, wyd. WSiP, Warszawa 2004

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 03-02-2023 16:29)