SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zarządzanie jakością |
Kod przedmiotu | 01.3-WB-ŻCZ2P-zjak-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat funkcjonujących, międzynarodowych standardów zarządzania jakością, obowiązujących, systemowych zasad zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym oraz nabycie umiejętności i kompetencji w zakresie projektowania i tworzenia dokumentacji systemów zarządzania oraz optymalizacji procesów produkcyjnych z wykorzystaniem narzędzi Lean.
Podstawy zarządzania firmą, podstawy prawa żywnościowego.
Wykłady:
Ćwiczenia:
- wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
- analiza przypadku
- dyskusja
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ćwiczenia:
Pozytywna ocena z przedstawionego projektu -– wymóg konieczny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów
Wykład:
- kolokwium pisemne obejmujące treści wykładowe. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi.
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z ćwiczeń oraz oceny z wykładu.
2. Łunarski Jerzy. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techniczne, Warszawa, 2008
W sylabusie wprowadzono treści dotyczące systemów zarządzania jakością oraz narzędzi i metod Lean Manufacturing oraz Lean Management. Wiedzę do ich efektywnego przekazania zdobyto podczas studiów podyplomowych pn. "Menedżer jakości" oraz "Lean Manufacturing" w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-02-2023 17:01)