SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy biotechnologii - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy biotechnologii
Kod przedmiotu 01.3-WB-ŻCZ2P-pb-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problemami współczesnej biotechnologii (np. bioprocesy, biotransformacje, organizmy modyfikowane genetycznie, terapia genowa, biofarmaceutyki, ksenotransplantacje, fermentacje, biopaliwa), zastosowaniem metod biotechnologicznych w oczyszczaniu środowiska (bioremediacja, fitoremediacja) oraz wykorzystania organizmów w przemyśle spożywczym, medycynie, rolnictwie i ochronie środowiska.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Zakres, znaczenie i zastosowanie biotechnologii;
  2. Definicje i podstawowe pojęcia w biotechnologii.
  3. Inżynieria biotechnologiczna. Proces biotechnologiczny (np. zastosowanie mikroorganizmów, warunki hodowli, optymalizacja i produkcja).
  4. Procesy biotransformacji z udziałem bakterii kwasu octowego, związków steroidowych i mineralnych, antybiotyków.
  5. Biotechnologia w ochronie środowiska naturalnego. Rozwój technologii bioremediacji i procesów biotransformacji. Eliminacja szeregu zanieczyszczeń i odpadów ze środowiska.
  6. Biotechnologia a rolnictwo. Poprawa wydajności z plonów. Redukcja podatności roślin użytkowych na stresy środowiskowe. Wzrost jakości odżywczej roślin.
  7. Poprawa smaku, tekstury i wyglądu żywności.
  8. Produkcja nowych substancji z roślin użytkowych.
  9. Organizmy genetycznie modyfikowane (mikroorganizmy, rośliny i zwierzęta transgeniczne).
  10. Kontrowersje wokół GMO.
  11. Etyczne, ekonomiczne, prawne i społeczne aspekty biotechnologii.
  12. Kontrowersje wokół biotechnologii.
  13. Perspektywy rozwoju biotechnologii w technologii żywności.

 

Ćwiczenia

  1. Wykorzystanie mikroorganizmów i enzymów w biotechnologii.
  2. Zastosowanie technologii fermentacyjnych w procesach produkcji żywności z surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz składników i dodatków do żywności.
  3. Kultury starterowe.
  4. Preparaty enzymatyczne.
  5. Biotechnologiczna obróbce składników żywności.
  6. Izolacja DNA i przygotowanie materiału do analiz molekularnych.

Metody kształcenia

Metody podające:

- wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych

- wykłady problemowe

Ćwiczeniowo-praktyczna:

- eksperymentalna

- doświadczeń i obserwacji

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ćwiczenia:

- zaliczenie sprawozdań (2 w ciągu semestru) i kolokwium zaliczeniowego – wymóg konieczny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów

Wykład:

- kolokwium pisemne obejmujące treści wykładowe. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi.

Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z ćwiczeń i wykładu.

Literatura podstawowa

1. Bednarski W., Pietkiewicz J.J.: Biotechnologia żywności dla dietetyków. Aspekty technologiczne i żywieniowe, Wyd. PWSZ w Legnicy, 2018.

2. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011.

3. Bednarski W., Repsa A. (red.), Biotechnologia żywności. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2015.

4. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2010.

Literatura uzupełniająca

1. Lee B.H.: Fundamentals of Food Biotechnology. Wyd. John Wiley & Sons, Ltd, 2014

2.Nash D.: Food Biotechnology. Wyd. Callisto Reference, 2018

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 15:44)