SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Winnice w krajobrazie Środkowego Nadodrza - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Winnice w krajobrazie Środkowego Nadodrza
Kod przedmiotu 06.4-WI-D-w.k.ś.n.01-2014-Ć-N14_pNadGenQK3KT
Wydział Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska
Kierunek Architektura krajobrazu
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2016/2017
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Pogłębienie wiedzy w zakresie kształtowania krajobrazu przez produkcyjne założenia winiarskie, na bazie zlokalizowanych informacji dla regionu winiarskiego Środkowego Nadodrza.

Wymagania wstępne

Formalne: brak

Nieformalne: wiedza na poziomie szkoły średniej z zakresu historii, geografii i regionalistyki

Zakres tematyczny

Program wykładów:

Winiarstwo i winnice w krajobrazie historycznym Środkowego Nadodrza: Średniowiecze-Barok, Okres rewolucji przemysłowej. Czynniki lokalizacji winnic: klimat, geologia, gleby, rzeźba terenu. Rola winiarstwa regionu Środkowego Nadodrza dla egzystencji społeczności lokalnych. Współczesna rola winnic regionalnych: produkcja, agroturystyka, winnica hobbystyczna, nasadzenia ozdobne winorośli. Analiza krajobrazowa wybranych założeń winiarskich w okolicy Zielonej Góry.

Program ćwiczeń:

Charakterystyka kolejnych regionów winiarskich na ziemiach Środkowego Nadodrza. Charakterystyka technologii i technik uprawowych oraz surowców i produktów winiarskich.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład konwencjonalny, wykład problemowy, wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • sprawdzanie obecności na zajęciach
  • kolokwia cząstkowe na ćwiczeniach audytoryjnych
  • sprawdzian pisemny z treści wykładowych: 3 pytania punktowane w skali 0-10; 15-17 pkt. – 3,0; 18-20 pkt. – 3,5; 21-23 pkt. – 4,0; 24-26 pkt. – 4,5; 27-30 pkt. – 5,0. Sprawdzana jest poprawność odpowiedzi i kompletność podanych informacji

Ocena końcowa jest średnią ważoną ocen wszystkich elementów składowych kształcenia (uwzględniającą jako wagę liczbę godzin w poszczególnych elementach).

Literatura podstawowa

  1. Myśliwiec R.: Uprawa winorośli. PWRiL . 2003.
  2. Lisek J.: Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Hortpress sp. z o.o. 2007.
  3. Korcz Wł. Dzieje uprawy zielonogórskiej winorośli. Wydawnictwo Poznańskie. Poznań 1958.
  4. Kuleba M.: Topografia winiarska Zielonej Góry. OPZL Zielona Góra 2010.
  5. Madej ST. Winorośl. PWRiL. Warszawa 1957.
  6. Ostrowski S., Gajewski K., Kaszuba M., Uprawa winorośli. Lubuskie Stowarzyszenie Winiarskie. 2004.
  7. Zwierzychowski W., Winorośl i jej dzieje w Polsce. Zarząd Miasta Krosno Odrzańskie. 2002

Literatura uzupełniająca

Uwagi

Opracował: dr hab. inż. Sławomir Łotysz, prof. PAN


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Andrzej Greinert, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 30-08-2016 16:44)