SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Biotechnologia ogólna |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-BTP-BtOg-W-S14_pNadGen6WWJU |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2016/2017 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Poznanie podstawowych procesów biotechnologicznych, parametrów działania urządzeń potrzebnych do ich prowadzenia. Znajomość odnawialnych źródeł energii.
Podstawy biotechnologii, chemii, fizyki.
Wykład. Zalety procesów biotechnologicznych. Rodzaje bioprocesów: biosynteza, biotransforacja, biohydroliza, fermentacja, bioługowanie, biodegradacja. Reaktory: rodzaje, zasady działania, wymagania. Kryteria zmiany skali procesów biotechnologicznych. Biopaliwa i bioenergia.
Laboratorium. Wykorzystanie enzymów do procesów biotransformacjii. Zastosowanie technologii fermentacyjnych w procesach produkcji żywności z surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz składników i dodatków do żywności. Kultury starterowe i preparaty enzymatyczne. Procesy enzymatyczne stosowane w biotechnologicznej obróbce składników żywności.
-podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
-praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne w formie doświadczeń z wykorzystaniem sprzętu i urządzeń w pracowni biotechnologii)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 45 minut i obejmuje 10 pytań zamkniętych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane są odpowiedzi na 6 pytań.
Laboratorium – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze sprawozdań ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych oraz napisanie kolokwium zaliczeniowego (5 pytań, 60 min., ocena pozytywna - min. 60% punktów).
[1] Chmiel A.: Biotechnologia . Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa 1998.
[2] Tabiś B., Grzywacz R.: Procesy i reaktory biochemiczne, Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1993.
[3] Twardowski T.: Korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii, Edytor Poznań, Poznań 2001.
[4] Bednarski W., Reps A.: Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa 2001.
[5] Russel S.: Biotechnologia, PWN, Warszawa 1990.
[1] Fiedurek J.: Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych, Wyd. UMCS, Lublin 2004.
[2] Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa 2007.
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 14-09-2016 12:42)