SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Towaroznawstwo - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Towaroznawstwo
Kod przedmiotu 14.9-WZ-LogP-T-W-S14_pNadGenK30TT
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Logistyka / Zarządzanie logistyczne w przedsiębiorstwie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2016/2017
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Joanna Zarębska, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy przez studentów pozwalającej na właściwe usytuowania towaroznawstwa jako dziedziny wiedzy i jej praktycznego zastosowania. Pozyskanie informacji o jakości towarów, opakowaniu, normalizacji i znakowaniu towarów. Ekologiczny i ekonomiczny wymiar posiadania wiedzy na temat towarów i ich prawidłowych przepływów w procesach logistycznych (produkcji, transporcie, magazynowaniu, zagospodarowywaniu odpadów).

Wymagania wstępne

Brak.

Zakres tematyczny

Wykład: Towaroznawstwo jako nauka i wiedza praktyczna (definicje, funkcje, cele). Towary i ich klasyfikacja rodzajowa. Normalizacja i normy. Towaroznawstwo i ekologia. Jakość towarów. Zarządzanie jakością (ISO serii 9000, TQM). Badanie i ocena jakości towarów. Czynniki obniżające jakość towarów. Kodowanie i znakowanie towarów. Opakowania. Logistyka towarów. Magazynowanie i transport towarów.

Ćwiczenia: Podstawowa terminologia z zakresu towaroznawstwa artykułów przemysłowych i spożywczych. Planowanie, realizacja i kontrola sprawnego oraz efektywnego ekonomicznie przepływu surowców, materiałów i towarów w celu uzyskania zadowolenia klientów. Znakowanie i zabezpieczenie towaru. Oddziaływanie towarów na środowisko w całym cyklu ich życia.

Metody kształcenia

Wykład konwencjonalny, ćwiczenia audytoryjne realizowane są w oparciu o pracę w grupach, praca z materiałem źródłowym, metoda projektu z zastosowaniem prezentacji multimedialnej (Power Point).

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Podstawowym warunkiem uzyskania wpisu jest obecność na zajęciach. Studenci zobowiązani są do aktywnego i systematycznego uczestniczenia w wykładach i ćwiczeniach. W celu usprawiedliwienia nieobecności na zajęciach student przedstawia stosowne zaświadczenie w ciągu 14 dni.

Studenci zobowiązani są do zdania egzaminu pisemnego z wykładu. Warunkiem przystąpienia przez studenta do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń (K_W02, K_W03, K_W04, K_W05, K_W09, K_U06, K_U09, K_K04, K_K05). Egzamin ma postać pisemną, uzyskanie pozytywnej oceny wymaga udzielenia przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi na otwarte pytania problemowe (K_W02, K_W04, K_W05, K_U06, K_U09).

Warunek zaliczenia ćwiczeń: oddanie pisemnej pracy zaliczeniowej (projektu - edytor Word) oraz prezentacji PowerPoint (na płycie CD) oraz zaliczenie kolokwium (min. 60% poprawnych odpowiedzi na pytania otwarte) - (K_W02, K_W03, K_W04, K_W05, K_U01, K_U06, K_U09, K_K04, K_K05).

Literatura podstawowa

  1. Adamczyk W., Ekologia wyrobów, PWE, Warszawa 2004.
  2. Jałowiec T. (red. nauk.), Towaroznawstwo dla logistyki. Wybrane problemy, Difin, 2011.
  3. Korzeniowski A. (red.), Towaroznawstwo artykułów przemysłowych, cz.3, badania jakości wyrobów, Wyd. AE, Poznań 2006.
  4. Kolek J., Niezawodność funkcji ochronnej w towaroznawstwie opakowań, Monografie Nr 146, Wyd. AE, Kraków, 2001.
  5. Lisińska-Kuśnierz M., Towaroznawcze aspekty ochrony jakości wyrobów w systemach logistycznych, Monografie Nr 137, Wyd. AE, Kraków 1999.
  6. Łatka U., Technologia i towaroznawstwo, WSIP, Warszawa 2008.
  7. Pachołek B., Małecka M. (red. nauk.), Towaroznawstwo żywności w zaspokajaniu potrzeb konsumenta, Wyd. UE w Poznaniu, Poznań 2011.
  8. Urbaniak M., Zarządzanie przez jakość. Teoria i praktyka, Wyd. Difin, Warszawa 2004.
  9. Świderski F., Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, Wyd. SGGW, Warszawa 2010.

Literatura uzupełniająca

  1. Duda I. (red.), Słownik pojęć towaroznawczych. Wyd. AE w Krakowie. Kraków 1995
  2. Ciesielski M., Instrumenty zarządzania logistycznego, Wyd. AE, Poznań 2006.
  3. Skowronek Cz., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2003
  4. Gołembska E., Kompendium wiedzy o logistyce, wyd. 3, Wyd. AE, Poznań 2007.
  5. Zembrzuska B., Towaroznawstwo, Wyd. Difin, 2010.
  6. Salerno-Kochan R., Nowe elementy towaroznawczej oceny bezpieczeństwa wyrobów włókienniczych, Wyd. UE w Krakowie, Kraków 2011.
  7. Czasopisma: Logistyka odzysku, Logistyka, Opakowania.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Joanna Zarębska, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 20-07-2016 18:46)