SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Wykład IV - Mikroorganizmy w środowisku i w przemyśle - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Wykład IV - Mikroorganizmy w środowisku i w przemyśle
Kod przedmiotu 13.9-WB-OSD-MwŚ-W-S14_pNadGen6BSAM
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Ochrona środowiska
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów doktoranckie
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2016/2017
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. Michał Stosik
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Egzamin

Cel przedmiotu

Nabycie przez studenta wiedzy teoretycznej z zakresu mikrobiologii ogólnej i środowiskowej, mikrobiologii przemysłowej, wyniku czego student powinien opisać: funkcje biologiczne i fizjologiczne bakterii i grzybów; procesy metaboliczne i ich regulacje u wymienionych organizmów; możliwości wykorzystania potencjału biologicznego bakterii i grzybów w biotechnologii; właściwości biologiczne i funkcje regulacyjne wirusów oraz możliwości wykorzystania potencjału biologicznego mikroorganizmów w biotechnologii. Opanowanie zasad doboru i ulepszania mikroorganizmów, przechowywania kultur starterowych, typów hodowli mikroorganizmów, sterowania metabolizmem, fermentacji, biosyntezy związków biologicznie czynnych, hodowli mikroorganizmów rekombinowanych.

Wymagania wstępne

 

Znajomość podstaw biologii / mikrobiologii, chemii, biochemii na poziomie szkoły średniej.

Zakres tematyczny

Naturalne środowiska bytowania bakterii, wirusów, grzybów. Bakterie środowiska wodnego (rozmieszczenie bakterii w wodzie i osadach dennych, charakterystyka i znaczenie bakterii środowiska wodnego, wybrane aspekty metabolizmu bakterii środowiska wodnego, bakterie wód zanieczyszczonych - biorące udział w procesie samooczyszczania wód oraz chorobotwórcze dla ludzi i zwierząt). Wirusy środowiska wodnego (charakterystyka i znaczenie wirusów środowiska wodnego, wirusy chorobotwórcze dla ludzi i zwierząt). Grzyby środowiska wodnego (charakterystyka i znaczenie grzybów środowiska wodnego, grzyby chorobotwórcze dla ludzi i zwierząt). Mikroorganizmy środowiska glebowego (rozmieszczenie bakterii w glebie, charakterystyka i znaczenie bakterii glebowych, wybrane aspekty metabolizmu bakterii glebowych, wirusy środowiska glebowego, grzyby środowiska glebowego). Mikroorganizmy jako biomarkery stanu środowiska. Mikroorganizmy wykorzystywane w procesach przemysłowych. Techniki pozyskiwania i rozpoznawania szczepów mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym. Właściwości produkcyjne mikroorganizmów. Sterowanie metabolizmem drobnoustrojów. Hodowla mikroorganizmów w bioreaktorze. Zastosowanie potencjału biologicznego mikroorganizmów w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym i w ochronie środowiska. Przechowywanie szczepów Mikroorganizmów i kultury starterowe. Hodowle mikroorganizmów przemysłowych. Biokatalizatory unieruchomione.

Metody kształcenia

 

- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

 

Egzamin: I termin – forma pisemna, dalsze terminy – ustna. Trzy pytania, pytanie I – 2 pkt pytanie II – 2pkt pytanie III – 2 pkt Czas trwania egzaminu / zaliczenia – 90 min. Ocena – dostateczny – 4 pkt dostateczny plus – 5 pkt dobry – 6 pkt dobry plus lub b. dobry – 6 pkt + oryginalność udzielonej odpowiedzi.

Literatura podstawowa

[1] Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1998.

[2] Chmiel A., Grudziński S.: Biotechnologia i chemia antybiotyków. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1998.

[3] Klimiuk E., Łebkowska M.: Biotechnologia w ochronie środowiska. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2003.

[4] Libudzisz Z.: Mikrobiologia techniczna, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2008.

[5] Cieśliński H., Filipkowski P., Kur J., Lass A., Wanarska M.: Podstawy mikrobiologii przemysłowej. Ćwiczenia laboratoryjne. Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk 2007.

[6] Trojanowska K., Giebel H., Gołębiowska B.: Mikrobiologia żywności, Wyd. AR w Poznaniu, Poznań 1996.

[7] Fiedurek J.: Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych, Wyd. UMCS, Lublin 2004.

[8] Kunicki-Goldfinger W. Życie bakterii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1998

[9] Eldor A.P., Francis E.C. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wyd. UMCS, Lublin 2000.

[10]. Zmysłowska I. Mikrobiologia ogólna i środowiskowa. Wyd. Uniwer. Warm.-Mazurski. Olsztyn 2002

Literatura uzupełniająca

 

[1] Ratledge C.: Podstawy biotechnologii, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2012.

Uwagi

Brak


Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Michał Stosik (ostatnia modyfikacja: 23-09-2016 11:37)