SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Współpraca technologiczna - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Współpraca technologiczna
Kod przedmiotu 15.9-WZ-BezP-WT
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Bezpieczeństwo narodowe
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2017/2018
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obieralny
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Marek Tomaszewski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Projekt 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Nabycie podstawowej wiedzy o kooperacji jako determinanty rozwoju społeczno-ekonomicznego kraju, regionu lub podmiotu gospodarczego.

Wymagania wstępne

Podstawy historii, na poziomie szkoły średniej. Podstawy przyrody na poziomie szkoły średniej. Elementarne zagadnienia z socjologii. Podstawy ekonomii, Umiejętności interpersonalne.

Zakres tematyczny

Współpraca i oportunizm w przyrodzie. Egoizm a altruizm. Przyczyny współpracy i oportunizmu wśród ludzi. Historia kooperacji i oportunizmu od czasów pierwotnych do dnia dzisiejszego. Pojęcie i formy kooperacji. Kooperacja i pojęcia bliskoznaczne. Korupcja jako nieformalna forma kooperacji. Korupcja a aktywność innowacyjna i wzrost gospodarczy. Kooperacja a zaufanie. Systemowe uwarunkowania kooperacji. Operacyjne uwarunkowania kooperacji. Rola Instytucji Otoczenia Biznesu w nawiązywaniu współpracy między sferą nauki a sferą biznesu. Kooperacja w zakresie innowacji a innowacyjne formy kooperacji. Kooperacja w sieci dostaw. Kooperacja przedsiębiorstw ze sferą nauki.

Metody kształcenia

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

1. Udział w badaniu kooperacji w ujęciu regionalnym.

2. Projekt.

Literatura podstawowa

1. Matt Ridley O pochodzeniu cnoty, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań, 2000;

2. Marek Tomaszewski: Wpływ odległości od uczestników sieci na kooperację innowacyjną przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, Journal of Agribusiness and Rural Development 2 (36) / 2015, s. 343-351;

3. Marek Tomaszewski: Rola oportunizmu w powiązaniach kooperacyjnych w świetle teorii kosztów transakcyjnych O. E. Williamsona, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa nr 4(783)/2015, s. 73-79;

4. Marek Tomaszewski: Teoretyczne aspekty kooperacji przedsiębiorstw, w: Współpraca przedsiębiorstw a innowacje i transfer technologii - wybrane aspekty, praca zb. pod red. A. Świadek, J. Wiśniewska, Wydawnictwo Naukowe IVG, Szczecin, 2015, s. 13-28;

5. Marek Tomaszewski, Arkadiusz Świadek, Barbara Czerniachowicz, Katarzyna Szopik-Depczyńska: Funkcjonowanie Regionalnego Systemu Innowacji w województwie zachodniopomorskim, Wydawnictwo IVG, Szczecin 2014, s. 123.

Literatura uzupełniająca

1. Franciszek Stefczyk: Początki i ogólne warunki rozwoju spółdzielczości w Polsce, Wydawnictwo Spółdzielczego Instytutu Naukowego w Krakowie, Kraków 1925;

2. Marek Tomaszewski, Aleksander Bąkowski, Marzena Mażewska, Elwira Koprowska-Skalska, Jacek Kotra, Karol Lityński, Anna Tórz: Ośrodki Innowacji i Przedsiębiorczości w Polsce. Raport 2014, SOOiPP, Warszawa-Poznań 2015, s. 177;

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Marek Tomaszewski (ostatnia modyfikacja: 04-04-2017 23:25)