SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Współpraca technologiczna |
Kod przedmiotu | 15.9-WZ-BezP-WT |
Wydział | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Kierunek | Bezpieczeństwo narodowe |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2017/2018 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obieralny |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Nabycie podstawowej wiedzy o kooperacji jako determinanty rozwoju społeczno-ekonomicznego kraju, regionu lub podmiotu gospodarczego.
Podstawy historii, na poziomie szkoły średniej. Podstawy przyrody na poziomie szkoły średniej. Elementarne zagadnienia z socjologii. Podstawy ekonomii, Umiejętności interpersonalne.
Współpraca i oportunizm w przyrodzie. Egoizm a altruizm. Przyczyny współpracy i oportunizmu wśród ludzi. Historia kooperacji i oportunizmu od czasów pierwotnych do dnia dzisiejszego. Pojęcie i formy kooperacji. Kooperacja i pojęcia bliskoznaczne. Korupcja jako nieformalna forma kooperacji. Korupcja a aktywność innowacyjna i wzrost gospodarczy. Kooperacja a zaufanie. Systemowe uwarunkowania kooperacji. Operacyjne uwarunkowania kooperacji. Rola Instytucji Otoczenia Biznesu w nawiązywaniu współpracy między sferą nauki a sferą biznesu. Kooperacja w zakresie innowacji a innowacyjne formy kooperacji. Kooperacja w sieci dostaw. Kooperacja przedsiębiorstw ze sferą nauki.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
1. Udział w badaniu kooperacji w ujęciu regionalnym.
2. Projekt.
1. Matt Ridley O pochodzeniu cnoty, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań, 2000;
2. Marek Tomaszewski: Wpływ odległości od uczestników sieci na kooperację innowacyjną przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, Journal of Agribusiness and Rural Development 2 (36) / 2015, s. 343-351;
3. Marek Tomaszewski: Rola oportunizmu w powiązaniach kooperacyjnych w świetle teorii kosztów transakcyjnych O. E. Williamsona, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa nr 4(783)/2015, s. 73-79;
4. Marek Tomaszewski: Teoretyczne aspekty kooperacji przedsiębiorstw, w: Współpraca przedsiębiorstw a innowacje i transfer technologii - wybrane aspekty, praca zb. pod red. A. Świadek, J. Wiśniewska, Wydawnictwo Naukowe IVG, Szczecin, 2015, s. 13-28;
5. Marek Tomaszewski, Arkadiusz Świadek, Barbara Czerniachowicz, Katarzyna Szopik-Depczyńska: Funkcjonowanie Regionalnego Systemu Innowacji w województwie zachodniopomorskim, Wydawnictwo IVG, Szczecin 2014, s. 123.
1. Franciszek Stefczyk: Początki i ogólne warunki rozwoju spółdzielczości w Polsce, Wydawnictwo Spółdzielczego Instytutu Naukowego w Krakowie, Kraków 1925;
2. Marek Tomaszewski, Aleksander Bąkowski, Marzena Mażewska, Elwira Koprowska-Skalska, Jacek Kotra, Karol Lityński, Anna Tórz: Ośrodki Innowacji i Przedsiębiorczości w Polsce. Raport 2014, SOOiPP, Warszawa-Poznań 2015, s. 177;
Zmodyfikowane przez dr Marek Tomaszewski (ostatnia modyfikacja: 04-04-2017 23:25)