SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy biotechnologii - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy biotechnologii
Kod przedmiotu 13.9-WB-BTP-PBt-W-S14_pNadGenU6NC0
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2017/2018
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Lucyna Słomińska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 10 0,67 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie się podstawowymi pojęciami występującymi w biotechnologii, historią biotechnologii, rodzajami podziału biotechnologii, zaletami procesów biotechnologicznych, czynnikami biotycznymi. Znajomość zastosowań współczesnych biotechnologii.

Wymagania wstępne

Podstawy biologii, chemii, fizyki.

Zakres tematyczny

Wykłady: Definicja nauki biotechnologia, podział, okresy rozwoju, cechy charakterystyczne, czynniki biotyczne Enzymy: definicja, właściwości, podział, schemat działania, nazwy klas głównych, czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznej, rodzaje enzymów. Drobnoustroje: definicja, czynniki wpływające na hodowlę drobnoustrojów, metody namnażania (wady i zalety). Gen, mutacje, czynniki mutagenne, naturalne i laboratoryjne mechanizmy przenoszenia materiału genetycznego.

Metody kształcenia

-podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład - zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 60 minut, obejmuje 10 pytań. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane są prawidłowe odpowiedzi na 6 pytań.

Literatura podstawowa

[1] Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1998.
[2] Twardowski T., A. Michalska: Kod – korzyści, oczekiwania i dylematy biotechnologii.
[3] Viesturs U.E.: Biotechnologia. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1992.
[4] Russel S.: Biotechnologia. PWN, Warszawa 1990.

[5] Szewczyk K.W.: Technologia biochemiczna. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003.

Literatura uzupełniająca

[1] Fiedurek J.: Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych. Wyd. UMCS, Warszawa, 2004.
[2] Grzywacz R.: Procesy i reaktory biochemiczne. Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 1993.

Uwagi


Zmodyfikowane przez prof. dr hab. inż. Lucyna Słomińska (ostatnia modyfikacja: 25-04-2017 11:50)