SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

PW4a - Metody chromatograficzne w analityce - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu PW4a - Metody chromatograficzne w analityce
Kod przedmiotu 13.9-WB-BTD-Met.chrom.-S16
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2017/2018
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Iwona Sergiel
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie z nowoczesnymi metodami chromatografii oraz tendencjami rozwojowymi tej techniki.

Zapoznanie z aparaturą stosowaną w metodach chromatograficznych z uwzględnieniem technik sprzężonych.

Zapoznanie z czynnościami związanymi z wykonywaniem rozdziału chromatograficznego.

 

 

 

Wymagania wstępne

Ukończone kursy: chemii ogólnej, chemii fizycznej, analizy instrumentalnej. Znajomość podstawowych zagadnień dotyczących wymiany masy między fazami, równowag chemicznych, procesu podziału między dwie fazy, procesu adsorpcji, teorii wiązań chemicznych, spektroskopii UV-Vis oraz spektroskopii mas.

Zakres tematyczny

Wykład:

- Metody chromatograficzne – podział, rys historyczny oraz tendencje rozwojowe.

- Podstawy teoretyczne rozdziału chromatograficznego.

- Aparatura stosowana w chromatografii gazowej i cieczowej.

- Przygotowanie próbek do analizy chromatograficznej.

- Analiza jakościowa i ilościowa w chromatografii.

- Analityczne zastosowanie chromatografii z uwzględnieniem analityki środowiskowej.

- Najczęstsze problemy występujące przy rozdziałach chromatograficznych i sposoby ich

rozwiązywania.

Laboratorium:

- Dobór warunków chromatografowania metodą HPLC z detektorem spektrofotometrycznym.

- Wpływ pH eluentu na czasy retencji.

- Oznaczanie związków fenolowych metodą HPLC z wykorzystaniem ekstrakcji do fazy stałej.

- Oznaczanie zawartości witaminy E w produktach spożywczych metodą HPLC.

- Oznaczanie zawartości kofeiny w kawie i herbacie metodą HPLC.

- Parametry opisujące układ chromatograficzny – obliczenia.

 

 

<!--EndFragment-->

Metody kształcenia

- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)

- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem podstawowego sprzętu laboratorium chemicznego).

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład: ocena ze sprawdzianu w formie pisemnej, do której Student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych. Sprawdzian trwający 60 minut zawiera 4 zagadnienia. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie min. 51% możliwych do zdobycia punktów.

Laboratorium: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie oceny z kolokwium pisemnego (uzyskanie min. 51% możliwych do zdobycia punktów) oraz oceny wystawionej ze sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych (jedna ocena, będąca średnią arytmetyczna ocen cząstkowych ze sprawozdań) Ocena końcowa z laboratorium to średnia arytmetyczna oceny uzyskanej z kolokwium oraz oceny za sprawozdania.

 

Ocena ogólna przedmiotu to średnia arytmetyczna wszystkich zajęć składających się na przedmiot (wykład i laboratorium).

Literatura podstawowa

[1] Witkiewicz Z. Podstawy chromatografii. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne, Warszawa, 2005

[2] Bielicka-Daszkiewicz K., Milczewska K., Voelkel A. Zastosowanie metod chromatograficznych. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań, 2010

Literatura uzupełniająca

[1] Nogala – Kałucka M. (red.). Analiza żywności. Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań, 2010

[2] Voelkel A., Wasiak W. (red.). Chromatografia w praktyce. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań, 2011

[3] Sikorska E., Metody fluorescencyjne w badaniach żywności. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań, 2008

 

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Iwona Sergiel (ostatnia modyfikacja: 09-05-2017 12:04)