SylabUZ
Nazwa przedmiotu | PW4a - Metody chromatograficzne w analityce |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-Met.chrom.-S16 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2017/2018 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie z nowoczesnymi metodami chromatografii oraz tendencjami rozwojowymi tej techniki.
Zapoznanie z aparaturą stosowaną w metodach chromatograficznych z uwzględnieniem technik sprzężonych.
Zapoznanie z czynnościami związanymi z wykonywaniem rozdziału chromatograficznego.
Ukończone kursy: chemii ogólnej, chemii fizycznej, analizy instrumentalnej. Znajomość podstawowych zagadnień dotyczących wymiany masy między fazami, równowag chemicznych, procesu podziału między dwie fazy, procesu adsorpcji, teorii wiązań chemicznych, spektroskopii UV-Vis oraz spektroskopii mas.
Wykład:
- Metody chromatograficzne – podział, rys historyczny oraz tendencje rozwojowe.
- Podstawy teoretyczne rozdziału chromatograficznego.
- Aparatura stosowana w chromatografii gazowej i cieczowej.
- Przygotowanie próbek do analizy chromatograficznej.
- Analiza jakościowa i ilościowa w chromatografii.
- Analityczne zastosowanie chromatografii z uwzględnieniem analityki środowiskowej.
- Najczęstsze problemy występujące przy rozdziałach chromatograficznych i sposoby ich
rozwiązywania.
Laboratorium:
- Dobór warunków chromatografowania metodą HPLC z detektorem spektrofotometrycznym.
- Wpływ pH eluentu na czasy retencji.
- Oznaczanie związków fenolowych metodą HPLC z wykorzystaniem ekstrakcji do fazy stałej.
- Oznaczanie zawartości witaminy E w produktach spożywczych metodą HPLC.
- Oznaczanie zawartości kofeiny w kawie i herbacie metodą HPLC.
- Parametry opisujące układ chromatograficzny – obliczenia.
<!--EndFragment-->
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem podstawowego sprzętu laboratorium chemicznego).
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: ocena ze sprawdzianu w formie pisemnej, do której Student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych. Sprawdzian trwający 60 minut zawiera 4 zagadnienia. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie min. 51% możliwych do zdobycia punktów.
Laboratorium: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie oceny z kolokwium pisemnego (uzyskanie min. 51% możliwych do zdobycia punktów) oraz oceny wystawionej ze sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych (jedna ocena, będąca średnią arytmetyczna ocen cząstkowych ze sprawozdań) Ocena końcowa z laboratorium to średnia arytmetyczna oceny uzyskanej z kolokwium oraz oceny za sprawozdania.
Ocena ogólna przedmiotu to średnia arytmetyczna wszystkich zajęć składających się na przedmiot (wykład i laboratorium).
[1] Witkiewicz Z. Podstawy chromatografii. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne, Warszawa, 2005
[2] Bielicka-Daszkiewicz K., Milczewska K., Voelkel A. Zastosowanie metod chromatograficznych. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań, 2010
[1] Nogala – Kałucka M. (red.). Analiza żywności. Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań, 2010
[2] Voelkel A., Wasiak W. (red.). Chromatografia w praktyce. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań, 2011
[3] Sikorska E., Metody fluorescencyjne w badaniach żywności. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Poznań, 2008
Zmodyfikowane przez dr inż. Iwona Sergiel (ostatnia modyfikacja: 09-05-2017 12:04)