SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Przedmiot fakultatywny - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Przedmiot fakultatywny - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne
Kod przedmiotu 12.0-WL-RAT-ŻCZ
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Ratownictwo medyczne
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. n. med. Agata Matejuk
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia. Przedstawienie roli żywienia w systemie ochrony zdrowia społecznego oraz zasad nowoczesnego leczenia żywieniowego. Omówienie znaczenia badań laboratoryjnych w diagnostyce, monitorowaniu leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego w wybranych przypadkach klinicznych. Przedstawienie problemów związanych z funkcjonowanie rynku suplementów i odżywek.

Przygotowanie studenta kierunku ratownictwo medyczne do roli promotora zasad prozdrowotnego stylu życia.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii człowieka.

Zakres tematyczny

  1. Żywność i żywienie a zdrowie.
  2. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej.
  3. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym.
  4. Rola żywienia w profilaktyce  przewlekłych chorób niezakaźnych.
  5. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji.
  6. Wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia zależnie od aktywności fizycznej (dzieci i młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze).
  7. Suplementacja diety, jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia.
  8. Żywienie i suplementacja a doping.
  9. Energia i składniki odżywcze (energetyczne, budulcowe, regulujące, wartość odżywcza).
  10. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu (normy zapotrzebowania energetycznego dla dzieci i młodzieży, obliczanie dobowego zapotrzebowania energetycznego dla osób aktywnych i nieaktywnych fizycznie.
  11. Diety alternatywne; wartość odżywcza i zdrowotna. Strategie żywieniowe w profilaktyce wybranych zaburzeń metabolicznych.

Metody kształcenia

Ćwiczenia: eksperymentalne poprzedzone prelekcją, praca w grupach, analiza i dyskusja na temat uzyskanych wyników doświadczeń.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia zajęć jest aktywne uczestnictwo w zajęciach oraz przygotowanie pracy pisemnej nt. zaburzenia zdrowotnego o podłożu żywieniowym.

Literatura podstawowa

  1. Ciborowska H., Rudnicka A (red.). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.
  2. Gawęcki J (red.). Żywienie człowieka - podstawy nauki o żywieniu.  Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2017.
  3. Gawęcki J, Roszkowski W (red.). Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2012.
  4. Grzymisławski M, Gawęcki J (red). Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2012.

Literatura uzupełniająca

  1. Włodarek D, Kozłowska L, Głąbska D. Dietoterapia. Wyd. PZWL Warszawa 2014.
  2. Gronowska-Senger A. (red.) Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia. Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, Warszawa 2013. http://www.knozc.pan.pl/images/Przewodnik_metodyczny_calosc.pdf
  3. Jarosz M (red.). Praktyczny poradnik dietetyki. Ministerstwo Zdrowia & Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012. http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/polzdrow_podrdietetyki_20120522_zal15.pdf
  4. Artykuły naukowe z zakresu żywienia dostępne w bazach udostępnionych przez Bibliotekę Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Uwagi


Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny (ostatnia modyfikacja: 07-06-2018 22:59)