Przedmiot fakultatywny - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne - opis przedmiotu
Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu
Przedmiot fakultatywny - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne
Kod przedmiotu
12.0-WL-RAT-ŻCZ
Wydział
Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek
Ratownictwo medyczne
Profil
praktyczny
Rodzaj studiów
pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia
semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr
3
Liczba punktów ECTS do zdobycia
2
Typ przedmiotu
obowiązkowy
Język nauczania
polski
Sylabus opracował
dr hab. n. med. Agata Matejuk
Formy zajęć
Forma zajęć
Liczba godzin w semestrze (stacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne)
Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne)
Forma zaliczenia
Ćwiczenia
30
2
18
1,2
Zaliczenie na ocenę
Cel przedmiotu
Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia. Przedstawienie roli żywienia w systemie ochrony zdrowia społecznego oraz zasad nowoczesnego leczenia żywieniowego. Omówienie znaczenia badań laboratoryjnych w diagnostyce, monitorowaniu leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego w wybranych przypadkach klinicznych. Przedstawienie problemów związanych z funkcjonowanie rynku suplementów i odżywek.
Przygotowanie studenta kierunku ratownictwo medyczne do roli promotora zasad prozdrowotnego stylu życia.
Wymagania wstępne
Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii człowieka.
Zakres tematyczny
Żywność i żywienie a zdrowie.
Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej.
Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym.
Rola żywienia w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych.
Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji.
Wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia zależnie od aktywności fizycznej (dzieci i młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze).
Suplementacja diety, jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia.
Żywienie i suplementacja a doping.
Energia i składniki odżywcze (energetyczne, budulcowe, regulujące, wartość odżywcza).
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu (normy zapotrzebowania energetycznego dla dzieci i młodzieży, obliczanie dobowego zapotrzebowania energetycznego dla osób aktywnych i nieaktywnych fizycznie.
Diety alternatywne; wartość odżywcza i zdrowotna. Strategie żywieniowe w profilaktyce wybranych zaburzeń metabolicznych.
Metody kształcenia
Ćwiczenia: eksperymentalne poprzedzone prelekcją, praca w grupach, analiza i dyskusja na temat uzyskanych wyników doświadczeń.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Warunkiem zaliczenia zajęć jest aktywne uczestnictwo w zajęciach oraz przygotowanie pracy pisemnej nt. zaburzenia zdrowotnego o podłożu żywieniowym.
Literatura podstawowa
Ciborowska H., Rudnicka A (red.). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.
Gawęcki J (red.). Żywienie człowieka - podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2017.
Gawęcki J, Roszkowski W (red.). Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2012.
Grzymisławski M, Gawęcki J (red). Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2012.
Literatura uzupełniająca
Włodarek D, Kozłowska L, Głąbska D. Dietoterapia. Wyd. PZWL Warszawa 2014.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.