SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Genetycznie modyfikowane organizmy - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Genetycznie modyfikowane organizmy
Kod przedmiotu 13.9-WB-OSOD-GMO-W-S14_pNadGen4R2ED
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Ochrona środowiska / Ochrona zasobów naturalnych
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Lucyna Słomińska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem wykładów jest zapoznanie się z zaletami i obawami związanymi z genetycznie modyfikowanymi organizmami (rośliny, zwierzęta, żywność).

Wymagania wstępne

Podstawy biologii, chemii, genetyki.

Zakres tematyczny

GMO – definicje gen, genom, transgen Metody modyfikacji genetyczne Rośliny genetycznie modyfikowane – korzyści i zagrożenia zwiazane z uprawą Zwierzęta genetycznie modyfikowane – transgeniczne zwierzęta jako biokatalizatory Żywność genetycznie modyfikowana: zalety i wady Identyfikacja i detekcja GMO Strefy wolne od GMO Kontrowersje wokół GMO GMO - szanse i zagrożenia dla Polski Bezpieczeństwo pracy z GMO i bioetyka.

Metody kształcenia

podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne w formie doświadczeń z wykorzystaniem sprzętu i urządzeń pracowni biotechnologii)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 45 minut i obejmuje 10 pytań zamkniętych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane są prawidłowe odpowiedzi na 6 pytań.

Literatura podstawowa

[1] Wiąckowski S.K.: Genetycznie modyfikowane organizmy. Obietnice i fakty, Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko 2010.
[2] Twardowski T.: Korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii, Edytor, Poznań, 2001.
[3] Małolepszy S.: Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2001.
[4] Bednarski W., Reps A.: Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa 2001.

Literatura uzupełniająca

[1] Niemirowicz – Szczyt K..: GMO w świetle najnowszych badań. Wydawnictwo SGGW 2012
[2] Bobko A., Cynk K.: Genetycznie modyfikowany organizm jako przedmiot oceny moralnej. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego 2014
[3] Wrześniewska –Wal I.: Żywność genetycznie modyfikowana. Aspekty prawne. Wydawnictwo Uniwersytetu warszawskiego 2008

Uwagi


Zmodyfikowane przez prof. dr hab. inż. Lucyna Słomińska (ostatnia modyfikacja: 14-05-2018 11:23)