SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zwierzęta w biotechnologii |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-BTD-ZB-L-S14_genI60B4 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Egzamin |
Laboratorium | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
CELE:
Podstawowa wiedza z zakresu zoologii bezkręgowców i kręgowców.
1. Historia badań eksperymentalnych na zwierzętach;
2. Zwierzęta laboratoryjne podstawy anatomii, fizjologii, rozrodu i zachowania;
3. Metody alternatywne wykorzystywane do badań;
4. Zwierzętarnie, wymogi sanitarne, podstawy prowadzenia hodowli;
5.Ustawodawstwo dotyczące badań na zwierzętach doświadczalnych;
WYKŁAD;
Metoda podająca - wykład uzupełniony prezentacja multimedialną
LABORATORIUM:
Metody praktyczne - obserwacja,
Wyjazd studyjny do Centrum Medycyny Doświadczalnej.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
WYKŁAD:
Student rozwiązuje test
LABORATORIUM:
Student:
1.sporządza wniosek do komisji etycznej o zgodę na prowadzenie doświadczeń z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych,
2. pisze kolokwium
Brylińska J., Kwiatkowska J, 1996. Zwierzęta Laboratoryjne, Metody Hodowli i Doświadczeń, wyd. Universitas
Błaszak Cz. (red.), 2011-2013. Zoologia T.1. cz.1, cz. 2, T. 2. cz. 1, cz. 2. PWN, Warszawa,
Krysiak K., Kobryń H., Kobryńczuk F. 2005. Anatomia zwierząt. t.I,II,III. PWN, Warszawa
Szarek J., Szweda M., Strzyżewska E. 2003.Zwierzęta laboratoryjne – patologia i użytkowanie. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Zmodyfikowane przez dr Elżbieta Roland (ostatnia modyfikacja: 14-06-2018 10:00)