SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Biotechnologia molekularna żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Biotechnologia molekularna żywności
Kod przedmiotu 13.4-WB-BTD-BMŻ-S18
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia / Biotechnologia żywności
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Egzamin
Laboratorium 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem kształcenia jest opanowanie wiedzy na temat aspektów molekularnych charakteryzujących poszczególne grupy surowców żywnościowych przetwarzanych w procesach biotechnologicznych. Przedstawione zostaną zagadnienia zależności budowy strukturalno-funkcjonalnej komórek i dynamiki procesów komórkowych, niezbędnej dla zrozumienia zachodzących w niej zjawisk na poziomie ultrastrukturalnym oraz molekularnym.

Wymagania wstępne

Biologia, biochemia, biofizyka, genetyka

Zakres tematyczny

Wykłady: Biologia molekularna - podstawowe pojęcia i kierunki rozwoju; Struktura molekularna materiału genetycznego; Budowa kwasów nukleinowych; Replikacja, transkrypcja, translacja; Ekspresja genów i jej regulacja; Nowoczesne techniki biologii molekularnej, które znalazły aplikację w biotechnologii żywności; Wyposażenie laboratorium biotechnologii żywności; Wyodrębnianie DNA i RNA z materiału biologicznego; Techniki PCR; Elektroforeza i blotting; Sekwencjonowanie DNA; Mutageneza i mutacje; Struktura i funkcje biologiczne białek.

Laboratorium: Badanie właściwości kwasów nukleinowych; Wyodrębnianie DNA i RNA z próbek żywności; Technika PCR w praktyce; Detekcja elektroforetyczna produktów PCR; Detekcja elektroforetyczna białek; Detekcja żywności genetycznie modyfikowanej; Badanie zafałszowań żywności metodami biologii molekularnej; Biologia molekularna jako narzędzie diagnostyki mikrobiologicznej.

Metody kształcenia

- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)

- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnego wyniku z zajęć laboratoryjnych oraz pozytywnego wyniku z egzaminu. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.

Ćwiczenia laboratoryjne: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zadań laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium, 3 zaliczeń pisemnych (3 pytania - ocena pozytywna powyżej 50% uzyskanych punktów) oraz samodzielnie przygotowanych sprawozdań laboratoryjnych.

Wykłady: Egzamin trwający 60 minut zawiera 4 otwarte pytania. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 50% punktów. 

 

Literatura podstawowa

1. Bruce Alberts i in., Podstawy Biologii Komórki, PWN 2009 (copyright 2005).

2. Wincenty M. Kilarski, Strukturalne Podstawy Biologii Komórki, PWN 2012 (copyright 2005).

3. Marek Adamczak, Andrzej Babuchowski, Włodzimierz Bednarski, Lucjan Jędrychowski, Jadwiga Kowalewska-Piontas, Jacek Leman, Arnold Reps, Anna Sałek, Tomasz Twardowski, Wiesław Wzorek, 2013, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa.

4. Lubert Stryer, Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko 2009, Biochemia, PWN, Warszawa.

5. Jerzy Buchowicz, 2, 2017 Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa.

Literatura uzupełniająca

6.  red. Zofia Bielańska- Osuchowska, Słownik Biologii Komórki, wyd II, PAU 2008.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 20-04-2018 12:14)