SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Substancje biologicznie czynne w żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Substancje biologicznie czynne w żywności
Kod przedmiotu 13.9-WB-BTD-SuBiol-S18
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia / Biotechnologia żywności
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przekazanie wiedzy w zakresie zagadnień związanych z występującymi w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego substancjami aktywnymi pro zdrowotnymi i szkodliwymi.

Wymagania wstępne

Znajomość treści przedmiotów: chemia, biochemia.

Zakres tematyczny

Laboratoria:

Zasady bhp w pracy z substancjami niebezpiecznymi.

Metody instrumentalne stosowane w analizie jakościowej i ilościowej substancji biologicznie czynnych.

Wykrywanie obecności substancji biologicznie czynnych oraz analiza ilościowa tych związków w surowcach i produktach spożywczych.

Oszacowanie wyników wykonanych analiz w aspekcie poprawy zdrowia i zagrożenia dla zdrowia potencjalnego konsumenta.

Krótkie prezentacje prac kontrolnych, zaliczenia.

Wykłady:

Rola substancji aktywnych biologicznie w organizmie roślin i zwierząt.

Charakterystyka aktywnych substancji roślinnych: prozdrowotnych a także  antyodżywczych i trucizn.

Charakterystyka aktywnych substancji zwierzęcych: prozdrowotnych a także antyodżywczych i trucizn. 

Substancje aktywne prozdrowotne i toksyczne powstające w procesie produkcji i przechowywania.

Zagrożenia dla zdrowia ludzkiego w wyniku kontaktu, ze szczególnym uwzględnieniem drogi pokarmowej i możliwości przeciwdziałania.

Metody kształcenia

wykład informacyjny

ćwiczenia laboratoryjne

dyskusja związana z wykładem

odpowiedź ustna i pisemna  (kolokwium) sprawdzająca opanowanie materiału

 

 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Laboratoria: uczestnictwo w zajęciach, przygotowanie się do zajęć i pozytywne zaliczenie kolokwiów lub otrzymanie pozytywnej oceny z odpowiedzi ustnej, przygotowanie pozytywnie ocenionej pracy kontrolnej (referatu) i jej prezentacja, pozytywnie oceniona współpraca w grupie - ocena końcowa z laboratorium stanowi 50% oceny końcowej

Wykłady: uczestnictwo w zajęciach, studiowanie literatury naukowej, pozytywnie zaliczone kolokwium pisemne z treści wykładów- - ocena końcowa z wykładów stanowi 50% oceny końcowej

Literatura podstawowa

1.Burkhard B., Dietze P., Rosliny trujace, Wyd. Bellona, Warszawa, 2008

2.Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006

3.Siemiński M., Środowiskowe zagrożenia zdrowia, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2001

4.Grajek W. (red.), Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne i technologiczne, WNT, Warszawa, 2007

5. „Żywność wygodna i żywność funkcjonalna” red. F. Świderski, WNT,Warszawa, 2003

6. „Biochemia Harpera” Murray Robert K, Granner Daryl K, Rodwell Victor PZWL Warszawa 2008

7. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.

8. „Farmakognozja” S. Kohlminzer PZWL Warszawa 2008

 

Literatura uzupełniająca

1.Nikonorow M., B. Urbanek-Karłowska, Toksykologia żywności. PZWL, Warszawa 1987., PZWL, Warszawa, 1987

2.Sikorski Z.E. (red.), Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, WNT, Warszawa, 2006

3.Dąbrowski W.M., Z.E. Sikorski, Toxins in Food, CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C., 2005

4.Czasopisma:, Environmental Toxicology and Chemistry; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość; Food Science and Technology

 

 

Uwagi

Ćwiczenia łączone 2x1,5h


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 14:08)