SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Dietetyka |
Kod przedmiotu | 12.9-WL-PielP-DIET |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | Pielęgniarstwo |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata pielęgniarstwa |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Samokształcenie | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie |
Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka oraz zasad profilaktyki żywieniowej w odniesieniu do najczęściej występujących zaburzeń zdrowotnych ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia.
Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii oraz umiejętność korzystania z cyfrowych/naukowych baz danych.
1. Zasady prawidłowego żywienia w różnych okresach życia zależnie od aktywności fizycznej (dzieci i młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze).
2. Składniki odżywcze pożywienia: węglowodany, białka i aminokwasy, tłuszcze (nasycone i nienasycone).
3. Składniki odżywcze pożywienia: makro- mikroelementy, woda.
4. Wartość odżywcza składników produktów spożywczych i potraw.
5. Normy żywieniowe ludności, zasady planowania jadłospisów.
6. Suplementacja diety, jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia.
7. Higiena żywienia i żywności, zanieczyszczenia żywności.
8. Ocena stanu odżywiania człowieka, nadwaga, otyłość, niedożywienie i jego następstwa.
9. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu (normy zapotrzebowania energetycznego dla dzieci i młodzieży, obliczanie dobowego zapotrzebowania energetycznego), ocena podstawowej przemiany materii.7.
10. Rodzaje diet dla pacjentów obciążonych chorobami somatycznymi.
11. Alergie i nietolerancje pokarmowe
12. Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w różnych stanach chorobowych.
13. Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna.
14. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i samodzielna ordynacja środków spożywczych specjalnego przeznaczenia.
15. Nutrigenetyka i nutrigenomika, żywność modyfikowana genetycznie.
Ćwiczenia – pomiary i obserwacje z wykorzystaniem dostępnej aparatury, przygotowanie sprawozdań, przygotowanie jadłospisu, metoda oparta na rozwiązaniu problemu.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ćwiczenia - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć, przewidzianych do realizacji w ramach programu ćwiczeń. Ocenie podlegają sprawdziany wprowadzające do zajęć i wykonanie zadań indywidualnych. Ocena pozytywna powyżej 50% uzyskanych punktów. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.
Samokształcenie - warunkiem zaliczenia jest przygotowanie jadłospisu w oparciu o wywiad żywieniowy i chorobowy wybranego pacjenta.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
Zmodyfikowane przez mgr Anna Gwara (ostatnia modyfikacja: 14-08-2018 12:10)