SylabUZ

Żywienie człowieka i dietoterapia.
pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia: semestr zimowy (2018/2019)


Semestr 1
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
BHP i ergonomia Wykład (15/-) 2 Nie Nie
Chemia ogólna i nieorganiczna Wykład (30/-), Laboratorium (30/-) 5 Tak Nie
Ekonomia Wykład (15/-), Ćwiczenia (15/-) 2 Nie Nie
Fizyka Wykład (30/-), Ćwiczenia (30/-) 5 Tak Nie
Informatyka Laboratorium (30/-) 2 Nie Nie
Matematyka Wykład (30/-), Ćwiczenia (30/-) 5 Tak Nie
Mikrobiologia żywności Wykład (30/-), Laboratorium (30/-) 5 Tak Nie
Wprowadzenie do studiowania Wykład (15/-) 2 Nie Nie
przedmiot do wyboru
Marketing w przemyśle żywieniowym Wykład (15/-), Ćwiczenia (30/-) 2 Nie Nie
Promocja w przemyśle żywieniowym Wykład (15/-), Ćwiczenia (30/-) 2 Nie Nie
Semestr 2
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Chemia organiczna Wykład (30/-), Laboratorium (30/-) 5 Tak Nie
Ekologia i ochrona środowiska Wykład (15/-), Ćwiczenia (15/-) 1 Nie Nie
Grafika inżynierska Projekt (30/-) 2 Nie Nie
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka Wykład (30/-) 4 Nie Nie
Podstawy prawa żywnościowego Wykład (15/-) 2 Nie Nie
Podstawy żywienia człowieka Wykład (30/-), Laboratorium (45/-) 6 Tak Nie
Statystyka Wykład (15/-), Ćwiczenia (15/-) 2 Nie Nie
Wychowanie fizyczne Laboratorium (30/-) 0 Nie Nie
przedmiot do wyboru
Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw Wykład (30/-), Ćwiczenia (15/-) 4 Nie Nie
Język obcy Laboratorium (30/-) 2 Nie Nie
Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem Wykład (30/-), Ćwiczenia (15/-) 4 Nie Nie
Przedmiot ogólnouczelniany Wykład (30/-) 2 Nie Nie
Semestr 3
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Biochemia Wykład (30/-), Laboratorium (30/-) 5 Tak Nie
Chemia żywności Wykład (15/-), Laboratorium (30/-) 4 Tak Nie
Ogólna technologia żywności Wykład (30/-), Laboratorium (45/-) 6 Tak Nie
Podstawy dietetyki Wykład (30/-), Ćwiczenia (45/-) 6 Tak Nie
Wychowanie fizyczne Laboratorium (30/-) 0 Nie Nie
Żywienie człowieka w ontogenezie Wykład (15/-), Laboratorium (45/-) 3 Tak Nie
przedmiot do wyboru
Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych Wykład (15/-) 2 Nie Nie
Język obcy Laboratorium (30/-) 2 Nie Nie
Kwalifikowana I pomoc Wykład (15/-) 2 Nie Nie
Towaroznawstwo Wykład (15/-) 2 Nie Nie
Zasady I pomocy Wykład (15/-) 2 Nie Nie
Semestr 4
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Dodatki do żywności Wykład (15/-) 1 Nie Nie
Podstawy psychologii Wykład (30/-) 2 Nie Nie
Podstawy technologii surowców roślinnych Wykład (60/-), Laboratorium (60/-) 7 Tak Nie
Praktyka zawodowa Praktyka (240/-) 10 Nie Nie
Żywienie człowieka w ontogenezie Wykład (15/-), Laboratorium (45/-) 3 Tak Nie
przedmiot do wyboru
Analiza finansowa z elementami zarządzania finansami Wykład (15/-), Ćwiczenia (15/-) 2 Nie Nie
Jakość i certyfikacja artykółów spożywczych Wykład (15/-), Ćwiczenia (30/-) 3 Nie Nie
Język obcy Laboratorium (30/-) 2 Nie Nie
Standaryzacja i jakość produktów spożywczych Wykład (15/-), Ćwiczenia (30/-) 3 Nie Nie
Zarządzanie finansami Wykład (15/-), Ćwiczenia (15/-) 2 Nie Nie
Semestr 5
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Dietoprofilaktyka Wykład (30/-), Laboratorium (45/-), Projekt (15/-) 5 Tak Nie
Opracowanie nowych produktów spożywczych Wykład (15/-), Laboratorium (15/-) 3 Nie Nie
Podstawy technologii surowców zwierzęcych Wykład (60/-), Laboratorium (60/-) 7 Tak Nie
Żywienie zbiorowe Wykład (20/-), Laboratorium (10/-) 3 Nie Nie
przedmiot do wyboru
Język obcy Laboratorium (30/-) 2 Tak Nie
Nowe rodzaje żywności Wykład (15/-), Laboratorium (15/-) 3 Nie Nie
Podstawy przedsiębiorczości Wykład (20/-), Ćwiczenia (10/-) 3 Nie Nie
Prowadzenie małej firmy Wykład (20/-), Ćwiczenia (10/-) 3 Nie Nie
Technologie i metody przechowywania żywności Wykład (30/-), Laboratorium (15/-) 4 Nie Nie
Transport i przechowywanie żywności w żywieniu zbiorowym Wykład (30/-), Laboratorium (15/-) 4 Nie Nie
Związki biologiczne czynne w żywności Wykład (15/-), Laboratorium (15/-) 3 Nie Nie
Semestr 6
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Podstawy higieny i toksykologii żywności Wykład (15/-), Laboratorium (30/-) 3 Tak Nie
Praktyka zawodowa Praktyka (280/-) 10 Nie Nie
Seminarium dyplomowe Seminarium (45/-) 2 Nie Nie
Zarysy chorób dietozależnych Wykład (45/-) 2 Tak Nie
przedmiot do wyboru
Bezpieczeństwo produkcji żywności i systemy zarządzania jakością Wykład (15/-), Ćwiczenia (30/-) 3 Nie Nie
Edukacja żywieniowa i promocja zdrowia żywienia Wykład (30/-), Projekt (15/-) 3 Nie Nie
Komunikowanie się i praca w grupie Ćwiczenia (15/-) 1 Nie Nie
Organizacja zakładów żywienia zbiorowego Projekt (30/-) 3 Nie Nie
Podstawy projektowania w gastronomii Projekt (30/-) 3 Nie Nie
Poradnictwo żywieniowe Wykład (30/-), Projekt (15/-) 3 Nie Nie
Praca nad relacjami interpersonalnymi Ćwiczenia (15/-) 1 Nie Nie
Technologia gastronomiczna Wykład (20/-), Laboratorium (20/-) 3 Nie Nie
Technologia produkcji potraw Wykład (20/-), Laboratorium (20/-) 3 Nie Nie
Zarządzanie jakością Wykład (15/-), Ćwiczenia (30/-) 3 Nie Nie
Semestr 7
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Podstawy usług hotelarskich Wykład (20/-) 1 Nie Nie
Praca dyplomowa Inne (0/-) 10 Nie Nie
Seminarium dyplomowe Seminarium (45/-) 3 Nie Nie
Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych Wykład (30/-), Ćwiczenia (30/-) 4 Tak Nie
przedmiot do wyboru
Diety redukcyjne i alternatywne Wykład (15/-), Projekt (15/-), Ćwiczenia (15/-) 3 Nie Nie
Fitoterapia w dietetyce Wykład (20/-) 1 Nie Nie
Podstawy biotechnologii Wykład (30/-), Ćwiczenia (15/-) 3 Nie Nie
Podstawy dietetyki w chorobach metabolicznych Wykład (30/-), Ćwiczenia (30/-) 4 Tak Nie
Podstawy dietetyki w chorobach wewnętrznych Wykład (30/-), Ćwiczenia (30/-) 4 Tak Nie
Zastosowanie suplementacji w dietetyce Wykład (20/-) 1 Nie Nie
Żywienie w sporcie Wykład (30/-), Projekt (15/-), Ćwiczenia (15/-) 3 Nie Nie
Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego Wykład (30/-), Ćwiczenia (30/-) 4 Tak Nie
Żywność modyfikowana genetycznie Wykład (30/-), Ćwiczenia (15/-) 3 Nie Nie