SylabUZ

Żywienie człowieka i dietoterapia.
pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia: semestr zimowy (2019/2020)


Semestr 1
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
BHP i ergonomia Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Chemia ogólna i nieorganiczna Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 5 Tak Nie
Fizyka Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 5 Tak Nie
Informatyka Laboratorium (30/18) 2 Nie Nie
Matematyka Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 5 Tak Nie
Mikrobiologia żywności Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 5 Tak Nie
Podstawy ekonomii Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Wprowadzenie do studiowania Wykład (15/9) 1 Nie Nie
przedmiot do wyboru
Marketing w przemyśle żywieniowym Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Promocja w przemyśle żywieniowym Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Semestr 2
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Chemia organiczna Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 4 Tak Nie
Ekologia i ochrona środowiska Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 1 Nie Nie
Grafika inżynierska Projekt (20/12) 2 Nie Nie
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Podstawy prawa żywnościowego Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Podstawy żywienia człowieka Wykład (30/18), Laboratorium (45/27) 5 Tak Nie
Praktyka zawodowa Praktyka (120/120) 4 Nie Nie
Statystyka Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Wychowanie fizyczne Laboratorium (30/-) 0 Nie Nie
przedmiot do wyboru
Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw Wykład (30/18), Ćwiczenia (15/9) 4 Nie Nie
Język obcy Laboratorium (30/18) 2 Nie Nie
Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem Wykład (30/18), Ćwiczenia (15/9) 4 Nie Nie
Podstawy psychodietetyki Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Podstawy treningu personalnego Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Semestr 3
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Biochemia Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 5 Tak Nie
Chemia żywności Wykład (15/9), Laboratorium (30/18) 4 Tak Nie
Ogólna technologia żywności Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 6 Tak Nie
Podstawy dietetyki Wykład (30/18), Ćwiczenia (45/27) 6 Tak Nie
Wychowanie fizyczne Laboratorium (30/-) 0 Nie Nie
Żywienie człowieka w ontogenezie Wykład (15/9), Laboratorium (40/24) 3 Tak Nie
przedmiot do wyboru
Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Język obcy Laboratorium (30/18) 2 Nie Nie
Kwalifikowana I pomoc Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Towaroznawstwo Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Zasady I pomocy Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Semestr 4
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Dodatki do żywności Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Podstawy psychologii Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Podstawy technologii surowców roślinnych Wykład (60/36), Laboratorium (60/36) 7 Tak Nie
Praktyka zawodowa Praktyka (300/300) 10 Nie Nie
Żywienie człowieka w ontogenezie Wykład (15/9), Laboratorium (40/24) 3 Tak Nie
przedmiot do wyboru
Analiza finansowa z elementami zarządzania finansami Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Jakość i certyfikacja artykułów spożywczych Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Język obcy Laboratorium (30/18) 2 Nie Nie
Standaryzacja i jakość produktów spożywczych Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Zarządzanie finansami Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Semestr 5
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Dietoprofilaktyka Wykład (30/18), Laboratorium (45/27), Projekt (15/9) 6 Tak Nie
Podstawy technologii surowców zwierzęcych Wykład (60/36), Laboratorium (60/36) 6 Tak Nie
przedmiot do wyboru
Język obcy Laboratorium (30/18) 2 Tak Nie
Nowe rodzaje żywności Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych Wykład (20/12), Laboratorium (10/6) 3 Nie Nie
Opracowanie nowych produktów spożywczych Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Podstawy przedsiębiorczości Wykład (20/12), Ćwiczenia (10/6) 3 Nie Nie
Projektowanie nowych produktów prozdrowotnych Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Prowadzenie małej firmy Wykład (20/12), Ćwiczenia (10/6) 3 Nie Nie
Technologie i metody przechowywania żywności Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 4 Nie Nie
Transport i przechowywanie żywności w żywieniu zbiorowym Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 4 Nie Nie
Związki biologiczne czynne w żywności Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Żywienie zbiorowe Wykład (20/12), Laboratorium (10/6) 3 Nie Nie
Semestr 6
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Podstawy higieny i toksykologii żywności Wykład (15/9), Laboratorium (30/18) 3 Tak Nie
Praktyka zawodowa Praktyka (300/300) 10 Nie Nie
Seminarium dyplomowe Seminarium (45/27) 2 Nie Nie
Zarysy chorób dietozależnych Wykład (30/18) 2 Nie Nie
przedmiot do wyboru
Bezpieczeństwo produkcji żywności i systemy zarządzania jakością Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego żywienia Wykład (30/18), Projekt (15/9) 3 Nie Nie
Komunikowanie się i praca w grupie Ćwiczenia (15/9) 1 Nie Nie
Organizacja zakładów żywienia zbiorowego Projekt (30/18) 3 Nie Nie
Podstawy projektowania w gastronomii Projekt (30/18) 3 Nie Nie
Poradnictwo żywieniowe Wykład (30/18), Projekt (15/9) 3 Nie Nie
Praca nad relacjami interpersonalnymi Ćwiczenia (15/9) 1 Nie Nie
Technologia gastronomiczna Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Technologia produkcji potraw Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Zarządzanie jakością Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Semestr 7
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Podstawy usług hotelarskich Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Praca dyplomowa Inne (0/0) 10 Nie Nie
Seminarium dyplomowe Seminarium (45/27) 3 Nie Nie
przedmiot do wyboru
Diety redukcyjne i alternatywne Wykład (15/9), Projekt (15/9), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Fitoterapia w dietetyce Wykład (20/12) 1 Nie Nie
Podstawy biotechnologii Wykład (30/18), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Podstawy dietetyki w chorobach metabolicznych Wykład (30/18), Ćwiczenia (30/18) 4 Tak Nie
Podstawy dietetyki w chorobach wewnętrznych Wykład (30/18), Ćwiczenia (30/18) 5 Tak Nie
Zastosowanie suplementacji w dietetyce Wykład (20/12) 1 Nie Nie
Żywienie w sporcie Wykład (15/9), Projekt (15/9), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych Wykład (30/18), Ćwiczenia (30/18) 4 Tak Nie
Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego Wykład (30/18), Ćwiczenia (30/18) 5 Tak Nie
Żywność modyfikowana genetycznie Wykład (30/18), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie