SylabUZ

Żywienie człowieka i dietoterapia.
pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia: semestr zimowy (2021/2022)


Semestr 1
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Bhp i ergonomia Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Chemia ogólna i nieorganiczna Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 5 Tak Nie
Fizyka Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 5 Tak Nie
Informatyka Laboratorium (30/18) 2 Nie Nie
Marketing w przemyśle żywieniowym Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Matematyka Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 5 Tak Nie
Mikrobiologia żywności Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 5 Tak Nie
Podstawy ekonomii Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Wprowadzenie do studiowania Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Semestr 2
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Chemia organiczna Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 4 Tak Nie
Ekologia i ochrona środowiska Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 1 Nie Nie
Grafika inżynierska Projekt (20/12) 2 Nie Nie
Język obcy Konwersatorium (30/18) 2 Nie Nie
Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem Wykład (30/18), Ćwiczenia (15/9) 4 Nie Nie
Podstawy anatomii i fizjologii człowieka Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Podstawy prawa żywnościowego Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Podstawy psychodietetyki Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Podstawy żywienia człowieka Wykład (30/18), Laboratorium (45/27) 5 Tak Nie
Praktyka zawodowa Praktyka (120/120) 4 Nie Nie
Statystyka Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 2 Nie Nie
Wychowanie fizyczne Laboratorium (30/18) 0 Nie Nie
Semestr 3
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Biochemia Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 5 Tak Nie
Chemia żywności Wykład (15/9), Laboratorium (30/18) 4 Tak Nie
Język obcy Konwersatorium (30/18) 2 Nie Nie
Ogólna technologia żywności Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 6 Tak Nie
Towaroznawstwo Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Wychowanie fizyczne Laboratorium (30/18) 0 Nie Nie
Zasady pierwszej pomocy Wykład (15/9) 2 Nie Nie
Żywienie Człowieka i Dietoterapia/Specjalność:Dietoterapia i żywienie zbiorowe
Podstawy dietetyki Wykład (30/18), Ćwiczenia (45/27) 6 Tak Nie
Żywienie człowieka w ontogenezie Wykład (15/9), Laboratorium (40/24) 3 Nie Nie
Żywienie Człowieka i Dietoterapia/Specjalność Winiarstwo
Analiza instrumentalna i sensoryczna wina Wykład (30/18), Laboratorium (45/27) 6 Tak Nie
Zakładanie plantacji oraz uprawa i żywienie winorośli Wykład (15/9), Projekt (20/12), Ćwiczenia (20/12) 3 Nie Nie
Semestr 4
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Język obcy Konwersatorium (30/18) 2 Nie Nie
Podstawy psychologii Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Podstawy technologii surowców roślinnych Wykład (60/36), Laboratorium (60/36) 7 Tak Nie
Praktyka zawodowa Praktyka (300/300) 10 Nie Nie
Standaryzacja i jakość produktów spożywczych Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Zarządzanie finansami Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Żywienie Człowieka i Dietoterapia/Specjalność:Dietoterapia i żywienie zbiorowe
Dodatki do żywności Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Żywienie człowieka w ontogenezie Wykład (15/9), Laboratorium (40/24) 3 Tak Nie
Żywienie Człowieka i Dietoterapia/Specjalność Winiarstwo
Czynniki lokalizacyjne winnic Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Zakładanie plantacji oraz uprawa i żywienie winorośli Wykład (15/9), Ćwiczenia (40/24) 3 Tak Nie
Semestr 5
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Język obcy Konwersatorium (30/18) 2 Tak Nie
Projektowanie żywności prozdrowotnej Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Prowadzenie małej firmy Wykład (20/12), Ćwiczenia (10/6) 3 Nie Nie
Żywienie Człowieka i Dietoterapia/Specjalność:Dietoterapia i żywienie zbiorowe
Dietoprofilaktyka Wykład (30/18), Laboratorium (45/27), Projekt (15/9) 6 Tak Nie
Nowe rodzaje żywności Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Podstawy technologii surowców zwierzęcych Wykład (60/36), Laboratorium (60/36) 6 Tak Nie
Technologie i metody przechowywania żywności Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 4 Nie Nie
Żywienie zbiorowe Wykład (20/12), Laboratorium (10/6) 3 Nie Nie
Żywienie Człowieka i Dietoterapia/Specjalność Winiarstwo
Ampelografia Wykład (30/18), Ćwiczenia (60/36) 6 Tak Nie
Gleboznawstwo Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Podstawy technologii winiarstwa Wykład (20/12), Laboratorium (10/6) 3 Nie Nie
Technologia fermentacji Wykład (60/36), Laboratorium (60/36) 6 Tak Nie
Technologie i metody przechowywania i transportu winogron i wina Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 4 Nie Nie
Semestr 6
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Bezpieczeństwo produkcji żywności i systemy zarządzania jakością Wykład (15/9), Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Podstawy higieny i toksykologii żywności Wykład (15/9), Laboratorium (30/18) 3 Tak Nie
Prace nad relacjami interpersonalnymi Ćwiczenia (15/9) 1 Nie Nie
Praktyka zawodowa Praktyka (300/300) 10 Nie Nie
Seminarium dyplomowe Seminarium (45/27) 2 Nie Nie
Żywienie Człowieka i Dietoterapia/Specjalność:Dietoterapia i żywienie zbiorowe
Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego żywienia Wykład (30/18), Projekt (15/9) 3 Nie Nie
Organizacja zakładów żywienia zbiorowego Projekt (30/18) 3 Nie Nie
Technologia produkcji potraw Wykład (15/9), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Zarys chorób dietozależnych Wykład (30/18) 2 Tak Nie
Żywienie Człowieka i Dietoterapia/Specjalność Winiarstwo
Chemia wina Wykład (30/18), Laboratorium (15/9) 3 Nie Nie
Obrót produktami winiarskimi Wykład (30/18) 2 Tak Nie
Ochrona winorośli Wykład (15/9), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Pielęgnacja winnic Ćwiczenia (30/18) 3 Nie Nie
Semestr 7
Forma zajęć - liczba godzin (stacjonarne/niestacjonarne) ECTS Egzamin Obieralny
Praca dyplomowa Inne (0/0) 10 Nie Nie
Seminarium dyplomowe Seminarium (45/27) 3 Nie Nie
Żywność modyfikowana genetycznie Wykład (30/18), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Żywienie Człowieka i Dietoterapia/Specjalność:Dietoterapia i żywienie zbiorowe
Fitoterapia w dietetyce Wykład (20/12) 1 Nie Nie
Podstawy dietetyki w chorobach metabolicznych Wykład (30/18), Ćwiczenia (30/18) 4 Tak Nie
Podstawy dietetyki w chorobach wewnętrznych Wykład (30/18), Ćwiczenia (30/18) 5 Tak Nie
Podstawy usług hotelarskich Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Żywienie w sporcie Wykład (15/9), Projekt (15/9), Ćwiczenia (15/9) 3 Nie Nie
Żywienie Człowieka i Dietoterapia/Specjalność Winiarstwo
Aparatura przemysłu winiarskiego Wykład (30/18), Laboratorium (30/18) 5 Tak Nie
Enoturystyka Wykład (20/12) 1 Nie Nie
Legislacja w winiarstwie Wykład (15/9) 1 Nie Nie
Projektowanie technologiczne Wykład (30/18), Projekt (15/9), Ćwiczenia (15/9) 4 Tak Nie
Sommelierstwo Wykład (15/9), Laboratorium (30/18) 3 Nie Nie