SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Procesy biotechnologiczne w technologii żywności |
Kod przedmiotu | 01.3-WB-BTD-PrBT-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Egzamin |
Laboratorium | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie się z procesami biotechnologicznymi w produkcji żywności
Podstawy biotechnologii, chemii i biologii.
Wykłady: Podstawowe pojęcia z zakresu technologii żywności, Operacje podstawowe w procesach biotechnologicznych. Procesy fermentacyjne w przemyśle spożywczym (fermentacja alkoholowa, mlekowa, propionowa, octowa, wytwarzanie kwasu cytrynowego). Produkcja metabolitów (biosynteza aminokwasów, mikrobiologiczna biosynteza tłuszczu, polisacharydów i substancji aromatycznych). Procesy enzymatyczne – zastosowanie enzymów proteolitycznych, lipolitycznych, amylolitycznych, cytolitycznych, pektolitycznych. Biotechnologiczne przetwarzanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego.
Laboratorium: Wykorzystanie enzymów do procesów biotransformacjii. Zastosowanie technologii fermentacyjnych w procesach produkcji żywności z surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz składników i dodatków do żywności. Kultury starterowe i preparaty enzymatyczne. Procesy enzymatyczne stosowane w biotechnologicznej obróbce składników żywności.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 45 minut i obejmuje 10 pytań zamkniętych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane są prawidłowe odpowiedzi na 6 pytań.
Laboratorium – warunkiem zaliczenia jest poprawne wykonanie wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, poprawne napisanie sprawozdań z wykonanych doświadczeń oraz napisanie kolokwium zaliczeniowego. Oceniane są: kolokwium sprawdzające wiedzę (5 pytań otwartych, 60 min., ocena pozytywna - min. 60% punktów) i sprawozdania z wykonywanych doświadczeń.
[1] Bednarski W., Reps A.,: „Biotechnologia żywności” WNT W-wa, 2001
[2] Bednarski W.: ”Ogólna technologia żywności” ATR Olsztyn,1996
[3] Chmiel A.: „Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne”. PWN W-wa, 1998
[4] Pijanowski., Dłużewski M.: „Ogólna technologia żywności” WNT W-wa, 1996
[1] Russel; S.: „Biotechnologia” PWN W-wa, 1990
[2] Fabiś B., Grzywacz R.: „Procesy i reaktory biochemiczne” Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej W-wa 1993
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 30-04-2019 00:35)