SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Elements of microbiology - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Elements of microbiology
Kod przedmiotu 13.1-WF-FizD-EM-S17
Wydział Wydział Fizyki i Astronomii
Kierunek Fizyka
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Występuje w specjalnościach Fizyka medyczna
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania angielski
Sylabus opracował
  • dr hab. Jarosław Piskorski, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

To familiarize the students with microbiology, its aims, methods and connection with healthcare and the medical physic profession.

Wymagania wstępne

High school biology course, a course on the elements of human anatomy and physiology.

Zakres tematyczny

  1. Microbial diversity.

  2. How microbes operate

  3. The structure of basic microbal types

  4. Microbal genetics

  5. Molecular microbiology

  6. Viruses

  7. Physical methods of studying and modifying microbes

  8. Microbiology of human health and disease

  9. Microbial ecology and evolution

  10. Microbes in agriculture and biotechnology

Metody kształcenia

Conventional lectures, discussions

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

LECTURE: positive assessment of the test.

Literatura podstawowa

[1] Nicholas P. Money, Microbiology: A Very Short Introduction (Very Short Introductions) 1st Edition

[2] Gerard J. Tortora, Berdell R. Funke, Christine L. Case (Author), Microbiology: An Introduction,

Literatura uzupełniająca

1] Thomas J. Montville, Karl R. Matthews, Kalmia E. Kniel (Author), Food Microbiology: An Introduction 3rd Edition.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Maria Przybylska, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 30-04-2020 23:34)