SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywność modyfikowana genetycznie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywność modyfikowana genetycznie
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ŻMG
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji związanych z tematyką żywności modyfikowanej genetycznie, otrzymywaniem organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kontrolą żywności pochodzącej z upraw i hodowli transgenicznych.   

 

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii

 

Zakres tematyczny

Wykłady:

1. Ekspresja genów.

2. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych.

3. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce.

4. Diagnostyka molekularna.  

5. Metody wykrywania modyfikacji genetycznych w żywności. Podstawowe wymagania prawne.

6. Zagrożenia i obawy wynikające z konsumpcji żywności modyfikowanej genetycznie.  

7. Biotechnologia i bioróżnorodność. Uwarunkowania prawne dotyczące obrotem GMO. Kontrowersje związane z GMO.

8. Transformacja genetyczna.

 

Zajęcia laboratoryjne:

1. Analiza jakościowa GMO techniką PCR - izolacja DNA, reakcja PCR, elektroforeza w żelu agarozowym.

2. Szybkie testy paskowe do skriningu GMO.

3. Inżynieria genetyczna w praktyce z wykorzystaniem roślinnych kultur in vitro.

4. Metody stosowane w otrzymywaniu roślin modyfikowanych genetycznie.

5. Biotechnologia w ochronie bioróżnorodności.   

 

 

 

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykład problemowy

Metody ćwiczeniowo- praktyczne:

- projektu

- eksperymentalna/ laboratoryjna

- doświadczeń i obserwacji

 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • zaliczenie kolokwiów z zajęć laboratoryjnych – wymóg konieczny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów
  • kolokwium pisemne obejmujące treści wykładowe

Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z laboratorium i wykładu.

 

 

Literatura podstawowa

1. Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy. Wyd. PWN, Warszawa 2019.

2. Red. Kristiansen B., Ratledge C.: Podstawy biotechnologii. Wyd. PWN, Warszawa, 2020.

 

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2020 11:13)