SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zarządzanie produkcją i usługami |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-ZiIP-P-30_19 |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Zarządzanie i inżynieria produkcji |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Projekt | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Przekazanie i ugruntowanie podstawowej wiedzy i nabycie przez studentów umiejętności i kompetencji z zakresu zarządzania produkcją i usługami, które będą wykorzystane w dalszym procesie kształcenia i użyteczne w przyszłej pracy zawodowej.
Podstawy ekonomii. Podstawy zarządzania.
Wykład
Zarządzanie działalnością podstawową, świadczenie usług a wytwarzanie wyrobów, reguły zarządzania 5P, zarządzanie działalnością podstawową a zarządzanie finansowe, graniczny punkt rentowności. Tradycyjny i współbieżny proces rozwoju produktu. Zarządzanie różnorodnością asortymentu wyrobów gotowych, materiałów i informacji wejściowych. Wykres przychód–wkład, metoda Pareto-ABC, diagram Ishikawy. Analiza wartości. Jakość, koszty jakości, kompleksowe zarządzanie jakością, FMEA. Niezawodność, miary niezawodności, niezawodność systemu. Wyroby, usługi i strategie walki konkurencyjnej. Cykl życia wyrobu. Lokalizacja przedsiębiorstwa, czynniki wpływające na wybór lokalizacji: rozmieszczanie obiektów i stanowisk pracy, analiza kolejności przebiegu operacji. Zasady projektowania linii potokowych, metoda równoważenia linii. Wybór wyposażenia produkcyjnego, specyfikacja techniczna, koncepcje oceny ekonomicznej, obsługa eksploatacyjna, zasady organizacji remontów, krzywa wannowa. Organizacja produkcji, projektowanie przepływu produkcji, analiza porównawcza, równoważenie linii potokowych, analiza przepływu produkcji. Statystyczna kontrola procesu produkcyjnego, karty kontrolne, odbiór wyrywkowy. Funkcje sterowania działalnością podstawową, komputerowe wspomaganie sterowania. Prognozowanie, podstawowe techniki. Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i planowanie kalendarzowe, planowanie terminów wykonania operacji i przydział pracy. Zarządzanie zapasami, zapotrzebowanie niezależne i zależne, zapas zabezpieczający, specyfikacja materiałowa i graf struktury wyrobu, metody obniżki zapasów materiałowych. Systemy planowania i sterowania produkcją MRP, MRP II, ERP, System „Just-in-Time" i kanban, OPT i wąskie gardła. Zarządzanie przedsięwzięciami, technika linii równowagi i zapotrzebowanie materiałowe. Zaopatrzenie, cele i polityka, organizowanie zaopatrzenia, ocena dostawców.
Projekt
Analiza SWOT, metoda Pareto-ABC, Analiza wartości. FMEA, zarządzanie różnorodnością wyrobów gotowych, Niezawodność, miary niezawodności, niezawodność systemu. Cykl życia wyrobu. Lokalizacja przedsiębiorstwa - czynniki wpływające na wybór lokalizacji, rozmieszczanie obiektów i stanowisk pracy, analiza kolejności przebiegu operacji. Zasady projektowania linii potokowych, metoda równoważenia linii. Gospodarka materiałowa dla zmiennego zapotrzebowania na wyroby gotowe.
Wykład konwencjonalny.
Projekt.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład
Ocena wystawiana na podstawie egzaminu pisemnego obejmującego weryfikację znajomości podstawowych zagadnień
Projekt
Ocena wyznaczana na podstawie składowej oceniającej umiejętności związanych z realizacją zadań projektowych.
Ocena końcowa – średnia arytmetyczna ocen z poszczególnych form zajęć.
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Taras Nahirnyy (ostatnia modyfikacja: 18-04-2020 11:54)