SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Controlling produkcji |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-ZiIP-P-33_19 |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Zarządzanie i inżynieria produkcji |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Projekt | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest poznanie podstawowych metod stosowanych w controllingu produkcji oraz nabycie umiejętności poprawnego wykorzystania danych finansowych w procesach podejmowania decyzji w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz pomiaru efektywności procesów produkcyjnych, oceny efektywności funkcjonowania przedsiębiorstwa na podstawie analizy mierników zarówno finansowych, jak i niefinansowych.
Podstawy ekonomii.
Rachunek kosztów dla inżynierów
W ramach wykładu omawiane są następujące treści:
Istota, cele, funkcje i rodzaje controllingu. Etapy wprowadzania controllingu w przedsiębiorstwie. Rola i zadania kontrolera finansowego.
Klasyfikacja kosztów w rachunkowości zarządczej. Centra kosztów i przychodów. Rachunek zysków i strat w sprawozdaniu finansowym, dane w bilansie.
Budżet i analiza odchyleń budżetowych. Zarządzanie wartością i Zrównoważona Karta Wyników.
Kluczowe wskaźniki efektywności, wskaźniki oceny płynności, produktywności i wypłacalności. Koncepcja analizy wąskich gardeł w controllingu produkcji.
Strategie przedsiębiorstw produkcyjnych. Analiza, monitoring i kontrola procesów produkcyjnych.
W ramach projektu:
Studenci przygotowują i prezentują referat na wskazany temat z zakresu controllingu produkcji oraz wykonują zadania projektowe w grupach lub indywidualnie z zakresu:
- systematyki kosztów dla potrzeb controllingu i oceny centrów kosztów i przychodów,
- planowania działalności produkcyjnej i opracowania mapy strategii,
- wyboru form ewidencji gospodarczej w momencie zakładania działalności gospodarczej i oceny ich wpływu na wynik finansowy jednostki,
- opracowywania kluczowych wskaźników efektywności do pomiaru realizacji celów strategicznych przedsiębiorstwa oraz oceny efektywności procesów produkcyjnych,
- oceny rentowności działalności produkcyjnej,
- przykładowych rozwiązań controllingowych w przedsiębiorstwach (analiza przypadków).
Wykład: metody podające (wykład informacyjny).
Projekt: metody praktyczne (referaty prezentowane przez studentów, praca indywidualna i zespołowa przy rozwiązywaniu zadań projektowych).
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie projektu: Uzyskana ocena jest średnią arytmetyczną wszystkich ocen uzyskanych przez studenta z referatu i zadań projektowych.
Zaliczenie wykładu: Uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu w formie pisemnej, tj.po osiągnięciu minimum 51% wymaganych punktów.
Progi procentowe z sumy punktów dla ocen: niedostateczny 0%-50%, dostateczny 51%-60%, dostateczny plus 61%-70%, dobry 71%-80%, dobry plus 81%-90%, bardzo dobry 91%-100%. Student może przystąpić do egzaminu po uprzednim uzyskaniu zaliczenia z projektu.
Ocena końcowa: stanowi średnią arytmetyczna pozytywnych ocen z wykładu i projektu.
1. Chomuszko M., Controlling procesów: jak wdrożyć? PWN, Warszawa 2010.
2. Foremna-Pilarska M., Controlling: narzędzia i struktury. PWE, Warszawa 2015.
3. Nowak E. (red), Controlling w działalności przedsiębiorstwa. PWE, Warszawa 2011.
4. Świderska G. K., Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Difin, Warszawa 2010.
5. Vollmuth H.J., Controlling 1 - Planowanie, kontrola, kierowanie. AW Placet, Warszawa 1998.
1. Kochalski C., Zerbst S., Controlling produkcji przy wykorzystaniu metody ABC XYZ Studium przypadku, ZN Uniwersytetu Szczecińskiego nr 786 Finanse,
Rynki Finansowe, Ubezpieczenia nr 64/1, 2013.
2. Koliński A., Przegląd metod i technik oceny efektywności procesu produkcyjnego, Logistyka 5/2011.
3. Niedbała B. Sierpińska M.: Controlling operacyjny w przedsiębiorstwie. Centra odpowiedzialności w teorii i praktyce Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.
4. Nowak E., Nieplowicz M., Rachunkowość a controlling. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2014.
5. Plich M., Rypińska P., Trojanowska J., Koliński A.: Wykorzystanie wybranych metod planowania i sterowania produkcją w controllingu produkcji. Logistyka 5/2011.
Pozostałe warunki uczestnictwa i zaliczenia określa Regulamin studiów.
Zmodyfikowane przez dr inż. Renata Kasperska (ostatnia modyfikacja: 18-04-2020 14:00)