SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Budżetowanie w przedsiębiorstwach produkcyjnych |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-ZiIP-ZL-P-58_19 |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Zarządzanie i inżynieria produkcji |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Projekt | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest poznanie zasad sporządzania budżetów w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz nabycie umiejętności analizy danych w nich zawartych oraz poprawnego wykorzystania tych danych w procesach podejmowania decyzji.
Podstawy ekonomii, Controlling produkcji
Analiza danych finansowych. System budżetowania w przedsiębiorstwie. Procedura i metody budżetowania w przedsiębiorstwie. Budżetowanie przychodów i wpływów. Budżetowanie kosztów i wydatków. Procedury budżetowania. Budżet sprzedaży. Budżet produkcji. Kontrola realizacji budżetu. Analiza odchyleń i działania korygujące.
W ramach projektu studenci pracują w zespołach (2-3 osobowych) oraz indywidualnie wykonując zadania projektowe z zakresu:
- planowania budżetów,
- odczytywania informacji zawartych w budżetach,
- przeprowadzania analizy odchyleń od wielkości planowanych i planowania działań korygujących.
Projekt w formie zadań projektowych realizowanych przez studentów w grupach (zespołach) oraz indywidualnie. Analiza przypadków.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na zajęciach na bieżąco monitorowane są i oceniane postępy studentów w nabywaniu wiedzy, umiejętności i kompetencji poprzez systematyczną ocenę zadań projektowych wykonywanych indywidualnie i w grupach oraz dyskusje i analizy przypadków. Warunkiem zaliczenia jest zdobycie określonej liczby punktów.
Szczęsny Wiesław, Śliwa Jan, Budżetowanie operacyjne, finansowe i kapitałowe w przedsiębiorstwie, Beck, Warszawa, 2010.
Foremna-Pilarska M., Budżetowanie i controlling w podmiotach gospodarczych, Wydawnictwo Politechniki Koszalińskiej, Koszalin 2007.
Nowak E., Nita B., Budżetowanie w przedsiębiorstwie: organizacja, procedury, zastosowanie, Oficyna Wolters & Kluwer, Kraków 2007.
Olchowicz I., Tłaczała A., Sprawozdawczość finansowa: według krajowych i międzynarodowych standardów, Difin, Warszawa 2015.
Czubakowska K., Budżetowanie w controllingu, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk 2004.
Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Waldemar Woźniak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 15-04-2020 14:04)