SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Biologiczne, kulturowe i społeczne uwarunkowania zachowań ludzi |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-Biol.zach-S19 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem zajęć jest nabycie przez studenta wiedzy dotyczącej rozwoju człowieka jako jednostki i społeczeństw w kontekście biologicznym, kulturowym i społecznym oraz umiejętności rozróżniania, opisu i oceny zachowań ludzkich.
Podstawy biologii człowieka i wiedzy o społeczeństwie - poziom szkoły średniej.
Biologiczne, społeczne i kulturowe znaczenie kłamstwa i oszukiwania. Znaczenie empatii. Biologiczna atrakcyjność człowieka. Społeczne i kulturowe postrzeganie atrakcyjności. Mowa ciała. Znaczenie zachowania w organizacji. Różnice kulturowe. Stres i podejmowanie decyzji. "Bogactwo" i "nędza" narodów w kontekście historycznym, geograficznym, ekonomicznym i społecznym.
Wykład, pogadanka, dyskusja, ćwiczenie, praca z dokumentami źródłowymi.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen za przygotowanie referatu na zadany temat oraz z zaliczenia przeprowadzanego w formie pisemnej - trwającego 60 minut (10 pytań, każde pytanie – 1 pkt.). Do uzyskania pozytywnej oceny z pisemnego zaliczenia kolokwium konieczne jest uzyskanie 6 pkt. (60%) na 10 punktów możliwych do zdobycia.
Zmodyfikowane przez dr Artur Wandycz (ostatnia modyfikacja: 27-04-2020 20:06)