SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Personalizacja programu odżywiania |
Kod przedmiotu | 16.1-WL-WFD-PPO |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Wychowanie fizyczne / nauczycielska |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Opanowanie przez studenta wiedzy potrzebnej do planowania, opracowywania i układania indywidulanych planów żywieniowych, uwzględniających występowanie różnic w populacji ze względu na płeć, wiek, poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny oraz rodzaj wykonywanej pracy.
Znajomość podstaw biochemii, anatomii i fizjologii człowieka.
Znaczenie podstawowych składników odżywczych takich jak: węglowodany, błonnik pokarmowy, białko, tłuszcze, cholesterol, woda, witaminy i składniki mineralne) i ich rola w żywieniu człowieka zdrowego i chorego w odniesieniu do planowania skutecznej diety. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski na podstawie zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia. Wartość energetyczna pożywienia. Zasady obliczania zapotrzebowania energetycznego z uwzględnieniem różnic występujących w populacji (płeć, wiek, poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy). Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia. Zasady układania i planowania strategii żywieniowej. Przegląd komercyjnych i niekomercyjnych komputerowych programów służących do układania diet i jadłospisów.
Laboratorium: metoda podająca: pogadanka i dyskusja problemowa, prezentacja multimedialna metoda praktyczna: ocena jadłospisu, przygotowanie wytycznych dietetycznych i jadłospisu, praca w grupie
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Laboratorium: warunkiem zaliczenia jes aktywny udział w realizacji zadań problemowych omawianych na zajęciach; uzyskanie oceny pozytywnej za przygotowanie jadłospisu w oparciu o wywiad żywieniowy podopiecznego oraz sformułowanie zaleceń dotyczących stylu życia.
Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
1. Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa (do pobrania ze strony IŻŻ)
2. Kunachowicz H, Przygoda B, Nadolna I, Iwanow K Tabele składu i wartości odżywczej żywności 2019 Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
3. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. 2012 PWN
4. Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, 2012 PWN
5. Kolanowski W Podstawy żywienia człowieka: ćwiczenia dla studentów dietetyki 2017 Siedlce : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego
1. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/
2. Gronowska-Senger A.: Zarys Oceny Żywienia.2013 Wyd. SGGW
Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 30-04-2020 20:36)