SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Personalizacja programu odżywiania - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Personalizacja programu odżywiania
Kod przedmiotu 16.1-WL-WFD-PPO
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Wychowanie fizyczne / nauczycielska
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Dżamila Bogusławska, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Opanowanie przez studenta wiedzy potrzebnej do planowania, opracowywania i układania indywidulanych planów żywieniowych, uwzględniających występowanie różnic w populacji ze względu na płeć, wiek, poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny oraz rodzaj wykonywanej pracy.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw biochemii, anatomii i fizjologii człowieka.

Zakres tematyczny

Znaczenie podstawowych składników odżywczych takich jak: węglowodany, błonnik pokarmowy, białko, tłuszcze, cholesterol, woda, witaminy i składniki mineralne) i ich rola w żywieniu człowieka zdrowego i chorego w odniesieniu do planowania skutecznej diety. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski na podstawie zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia. Wartość energetyczna pożywienia. Zasady obliczania zapotrzebowania energetycznego z uwzględnieniem różnic występujących w populacji (płeć, wiek, poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy). Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia. Zasady układania i planowania strategii żywieniowej. Przegląd komercyjnych i niekomercyjnych komputerowych programów służących do układania diet i jadłospisów.

 

Metody kształcenia

Laboratorium: metoda podająca: pogadanka i dyskusja problemowa, prezentacja multimedialna metoda praktyczna: ocena jadłospisu, przygotowanie wytycznych dietetycznych i jadłospisu, praca w grupie

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Laboratorium: warunkiem zaliczenia jes aktywny udział w realizacji zadań problemowych omawianych na zajęciach; uzyskanie oceny pozytywnej za przygotowanie jadłospisu w oparciu o wywiad żywieniowy podopiecznego oraz sformułowanie zaleceń dotyczących stylu życia.

Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Literatura podstawowa

1. Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa (do pobrania ze strony IŻŻ)

2.  Kunachowicz H, Przygoda B, Nadolna I, Iwanow K  Tabele składu i wartości odżywczej żywności 2019  Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

3. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. 2012 PWN

4. Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, 2012 PWN

5. Kolanowski W Podstawy żywienia człowieka: ćwiczenia dla studentów dietetyki  2017 Siedlce : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego

Literatura uzupełniająca

1.      Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

2.      Gronowska-Senger A.: Zarys Oceny Żywienia.2013 Wyd. SGGW

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 30-04-2020 20:36)