SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zarządzanie i optymalizacja procesów produkcyjnych |
Kod przedmiotu | 04.2-WZ-EkoPD-ZOPP |
Wydział | Wydział Ekonomii i Zarządzania |
Kierunek | Ekonomia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Nabycie wiedzy, kompetencji i umiejętności z zakresu zarządzania produkcją i usługami, organizacją przestrzeni produkcyjno-usługowej, współczesnymi metodami zarządzania produkcją, optymalizacji oraz zapoznanie z praktycznymi narzędziami stosowanymi w zarządzaniu produkcją i usługami.
Wykład:
W1: Istota zarządzania produkcją i usługami.
W2, W3: Produkt (wyrób lub usługa) - projektowanie, jakość, niezawodność, konkurencja, prognozowanie popytu, wybór i projektowanie procesu technologicznego.
W4, W5, W6: Proces – rozmieszczenie urządzeń (przedmiotowe, technologiczne, mieszane), normatywy sterowania przepływem produkcji. Sterowanie wewnątrzkomórkowe i zewnątrzkomórkowe, zarządzanie zdolnością produkcyjną, analiza przepływu produkcji – metody symulacyjne i analityczne.
W7, W8: Przedsiębiorstwo – lokalizacja, rozmieszczenie obiektów, wybór wyposażenia, obsługa eksploatacyjna, projektowanie systemów produkcyjnych.
W9, W10: Planowanie i sterowanie produkcją oraz realizacją usług.
W11, W12: Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie.
W13, W14: Współczesne metody i systemy zarządzania produkcją i usługami.
W15: Komputerowe wspomaganie zarządzania produkcją i usługami.
Laboratorium:
Zajęcia w formie prezentacji, analizy i dyskusji opracowanych przez dwu- trzyosobowe grupy studentów praktycznych przypadków, rozwiązań i zastosowań metod z zakresu:
- projektowania procesów i systemów produkcyjnych (lokalizacja, rozmieszczenie obiektów, wybór wyposażenia, obsługa eksploatacyjna, projektowanie systemów produkcyjnych),
- zapewnienia jakości, niezawodności wyrobów realizowanych w procesie technologicznym (wykorzystanie metod QFD, FMEA, itd.),
- wyznaczania normatywów sterowania przepływem produkcji,
- zarządzania zdolnościami produkcyjnymi,
- analizy przepływu produkcji – metody symulacyjne i analityczne,
- planowania i sterowanie produkcją oraz realizacją usług,
- zarządzania zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowania.
Wykład z prezentacją multimedialną. Laboratorium w formie analiz za pomocą oprogramowania komputerowego i analizy przypadków - case study, dyskusja, rozwiązywanie problemów.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ocena z zaliczenia pisemnego (egzaminu) obejmującego zakres wiedzy prezentowanej na wykładzie. Laboratorium: zaliczenie na ocenę. Ocena wyznaczana na podstawie składowej oceniającej umiejętności i kompetencje związane z doborem i przygotowaniem projektu oraz sposobu jego prezentacji, obrony przyjętych rozwiązań i metod, udziału w dyskusji nad innymi prezentacjami. Na ocenę końcową składa się ocena z wykładu (50%) i ocena z laboratorium (50%).
1. Muhlemann A.P., Oakland J.S., Lockyer K.G., Zarządzanie produkcją i usługami, WNT, Warszawa, 1997.
2. Pająk E., Klimkiewicz M., Kosieradzka A., Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, 2014.
3. Matuszek J., Inżynieria Produkcji. Skrypt Politechnika Łódzka, 2000.
4. Durlik I., Inżynieria Zarządzania. Strategia i Projektowanie Systemów Produkcyjnych T. 1 i 2. Agencja Wydawnicza Placet, 2004.
1. Jonson R., Chambers S., Harland Ch., Harrison A., Slack N., Zarządzanie działalnością operacyjną. Analiza przypadków.
2. Burchart-Korol D.,Furman J., Zarządzanie produkcją i usługami, Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2007.
3. Brzeziński M. (red.), Organizacja i sterowanie produkcją, Placet, Warszawa, 2002
4. Waters D., Zarządzanie operacyjne : towary i usługi Warszawa, PWN, 2001.
Zmodyfikowane przez dr Paweł Szudra (ostatnia modyfikacja: 27-04-2020 14:46)