SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Przechowalnictwo winogron i wina |
Kod przedmiotu | WZS-EW-pww-POD20 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Enologia (Winiarstwo) |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2020/2021 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Poznanie istoty procesów dojrzewania, pielęgnacji, stabilizacji i korekty różnych gatunków wina. Poznanie technik i warunków przechowywania wina, z uwzględnieniem jego rodzaju i charakteru. Nabycie umiejętności diagnozowania wad i chorób wina, oraz podejmowania stosowanych działań naprawczych. Zapoznanie się ze szkodnikami i chorobami przechowalniczymi winogron oraz możliwościami ochrony przed nimi. Wskazanie metod przetwarzania i konserwowania winogron i moszczów, ocena prawidłowości procesu przechowywania, wybór i dostosowanie rodzaju przechowalni, wykorzystania maszyn i urządzeń oraz poszczególnych procesów.
Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki w zakresie szkoły średniej. Znajomość podstaw technologii wytwarzania wina i rodzajów wina.
Metody podające:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie słuchacz uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).
1. Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
2. Vogel W.:Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
3. Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
4. Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
5. Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
6. Jarczyk A., Berdowski J.: Przetwórstwo owoców i w warzyw. WSiP, Warszawa 1997
7. Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
8. Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
9. Trybała M.: Produkcja i przechowywanie płodów rolniczych, AR Wrocław 1999.
10. Praca zbiorowa pod red. G. Sobkowicza: Towaroznawstwo i przechowalnictwo produktów rolnych – przewodnik do ćwiczeń, AR Wrocław 1995.
11. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców, PWRiL Warszawa 1992.
1. Oszmiański J.: Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw, Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2002.
2. Praca zbiorowa pod red. Grzesiuka i Góreckiego. Wprowadzenie do przechowalnictwa, AR Olsztyn 1994.
3. Miesięcznik "Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny" ISSN 0137-2645 - artykuły wybrane przez prowadzącego
4. Kwapisz E.: Robimy wino dobre i domowe. Wydawnictwo Browin 2019.
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 11:39)