SylabUZ
Course name | Genetically modified organisms |
Course ID | 13.9-WB-OSOD-GMO-W-S14_pNadGen4R2ED |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Environmental Protection / Ochrona zasobów naturalnych |
Education profile | academic |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 4 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Celem wykładów jest zapoznanie się z zaletami i obawami związanymi z genetycznie modyfikowanymi organizmami (rośliny, zwierzęta, żywność).
Podstawy biologii, chemii, genetyki.
GMO – definicje gen, genom, transgen Metody modyfikacji genetyczne Rośliny genetycznie modyfikowane – korzyści i zagrożenia zwiazane z uprawą Zwierzęta genetycznie modyfikowane – transgeniczne zwierzęta jako biokatalizatory Żywność genetycznie modyfikowana: zalety i wady Identyfikacja i detekcja GMO Strefy wolne od GMO Kontrowersje wokół GMO GMO - szanse i zagrożenia dla Polski Bezpieczeństwo pracy z GMO i bioetyka.
podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 45 minut i obejmuje 10 pytań zamkniętych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane są prawidłowe odpowiedzi na 6 pytań.
[1] Wiąckowski S.K.: Genetycznie modyfikowane organizmy. Obietnice i fakty, Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko 2010.
[2] Twardowski T.: Korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii, Edytor, Poznań, 2001.
[3] Małolepszy S.: Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2001.
[4] Bednarski W., Reps A.: Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa 2001.
[1] Niemirowicz – Szczyt K..: GMO w świetle najnowszych badań. Wydawnictwo SGGW 2012
[2] Bobko A., Cynk K.: Genetycznie modyfikowany organizm jako przedmiot oceny moralnej. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego 2014
[3] Wrześniewska –Wal I.: Żywność genetycznie modyfikowana. Aspekty prawne. Wydawnictwo Uniwersytetu warszawskiego 2008
Modified by dr Olaf Ciebiera (last modification: 18-04-2021 22:33)