SylabUZ

Generate PDF for this page

Genetically modified organisms - course description

General information
Course name Genetically modified organisms
Course ID 13.9-WB-OSOD-GMO-W-S14_pNadGen4R2ED
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Environmental Protection / Ochrona zasobów naturalnych
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Andrzej Jurkowski
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Celem wykładów jest zapoznanie się z zaletami i obawami związanymi z genetycznie modyfikowanymi organizmami (rośliny, zwierzęta, żywność).

Prerequisites

Podstawy biologii, chemii, genetyki.

Scope

GMO – definicje gen, genom, transgen Metody modyfikacji genetyczne Rośliny genetycznie modyfikowane – korzyści i zagrożenia zwiazane z uprawą Zwierzęta genetycznie modyfikowane – transgeniczne zwierzęta jako biokatalizatory Żywność genetycznie modyfikowana: zalety i wady Identyfikacja i detekcja GMO Strefy wolne od GMO Kontrowersje wokół GMO GMO - szanse i zagrożenia dla Polski Bezpieczeństwo pracy z GMO i bioetyka.

Teaching methods

podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 45 minut i obejmuje 10 pytań zamkniętych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane są prawidłowe odpowiedzi na 6 pytań.

Recommended reading

[1] Wiąckowski S.K.: Genetycznie modyfikowane organizmy. Obietnice i fakty, Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko 2010.
[2] Twardowski T.: Korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii, Edytor, Poznań, 2001.
[3] Małolepszy S.: Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2001.
[4] Bednarski W., Reps A.: Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa 2001.

Further reading

[1] Niemirowicz – Szczyt K..: GMO w świetle najnowszych badań. Wydawnictwo SGGW 2012
[2] Bobko A., Cynk K.: Genetycznie modyfikowany organizm jako przedmiot oceny moralnej. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego 2014
[3] Wrześniewska –Wal I.: Żywność genetycznie modyfikowana. Aspekty prawne. Wydawnictwo Uniwersytetu warszawskiego 2008

Notes


Modified by dr Olaf Ciebiera (last modification: 18-04-2021 22:33)