SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Controlling produkcji |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-ZiIP-P-33_19 |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Zarządzanie i inżynieria produkcji |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Projekt | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest poznanie podstawowych metod stosowanych w controllingu produkcji oraz nabycie umiejętności poprawnego wykorzystania danych finansowych w procesach podejmowania decyzji w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz pomiaru efektywności procesów produkcyjnych, oceny efektywności funkcjonowania przedsiębiorstwa na podstawie analizy mierników zarówno finansowych, jak i niefinansowych.
Podstawy ekonomii.
Rachunek kosztów dla inżynierów
Wykład:
W1. Istota, cele i rodzaje controllingu. Rola i zadania kontrolera finansowego.
W2. Elementy systemu controllingu. Funkcje controllingu i kontroli. Klasyfikacja kosztów w rachunkowości zarządczej.
W3. Pojęcie centrum odpowiedzialności. Centra kosztów, przychodów, zysków i inwestycji – mierniki ich oceny. Controlling strategiczny i operatywny. Controlling funkcjonalny. Etapy wprowadzania systemu controllingu.
W4. Controlling produkcji – zadania i cele. Specyfikacja kosztów produkcji. Planowanie produkcji. Koncepcja analizy „wąskich gardeł” w controllingu produkcji.
W5. Proces budżetowania. Aspekty planowania finansowego. Rachunek zysków i strat w sprawozdaniu finansowym, dane w bilansie. Analiza odchyleń budżetowych.
W6. Istota zarządzania wartością firmy, nośniki wartości. Zrównoważona Karta Wyników. Kluczowe wskaźniki efektywności, wskaźniki oceny płynności, produktywności, wypłacalności, rentowności.
W7. Controlling strategiczny. Planowanie strategiczne a planowanie operacyjne. Aspekty controllingu w zarządzaniu strategicznym.
Projekt:
P1: Zajęcia organizacyjne. Omówienie programu zajęć i formy zaliczenia przedmiotu.
P2. Przedstawienie tematów referatów z zakresu rachunkowości zarządczej i controllingu.
P3. Omówienie tematu i wymagań dotyczących zadania projektowego.
P4-P6. Prezentacja referatów przygotowanych przez studentów.
P7. Opracowanie wstępnej koncepcji i metod dla realizowanego zadania projektowego.
P8-P9. Praca indywidualna i grupowa nad zadaniami projektowymi.
P10. Realizacja projektu: Przedstawienie informacji o wyborze formy prawnej działalności gospodarczej i oceny jej wpływu na wynik finansowy jednostki.
P11. Realizacja projektu: Omówienie bilansu firmy, rachunku zysków i strat, rocznego budżetu, zakładowego planu kont. Ocena centrów kosztów i przychodów.
P12-P13. Realizacja projektu. Analiza działalności przedsiębiorstwa produkcyjnego wg wybranych, kluczowych wskaźników na podstawie sprawozdań finansowych.
P14. Realizacja projektu. Ocena perspektywy rozwoju firmy wynikająca z kontroli zarządczej, planowanie działalności produkcyjnej i opracowanie mapy strategii - plan operacyjny w podziale na plany cząstkowe.
P15. Podsumowanie i zaliczenie projektu.
W: Metoda podająca - wykład informacyjny i metoda eksponująca - prezentacja multimedialna.
P: Metody praktyczne - referaty prezentowane przez studentów, praca indywidualna i zespołowa przy rozwiązywaniu zadań projektowych.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie projektu: Uzyskana ocena jest średnią arytmetyczną wszystkich ocen uzyskanych przez studenta tj. z referatu i zadań projektowych.
Zaliczenie wykładu: Uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu w formie pisemnej, tj. po osiągnięciu minimum 51% wymaganych punktów.
Progi procentowe z sumy punktów dla ocen: niedostateczny 0%-50%, dostateczny 51%-60%, dostateczny plus 61%-70%, dobry 71%-80%, dobry plus 81%-90%, bardzo dobry 91%-100%. Student może przystąpić do egzaminu po uprzednim uzyskaniu zaliczenia z projektu.
Ocena końcowa: stanowi średnią arytmetyczną pozytywnych ocen z wykładu i projektu.
1. Chomuszko M., Controlling procesów: jak wdrożyć? PWN, Warszawa 2010.
2. Foremna-Pilarska M., Controlling: narzędzia i struktury. PWE, Warszawa 2015.
3. Niedbała B. Sierpińska M.: Controlling operacyjny w przedsiębiorstwie. Centra odpowiedzialności w teorii i praktyce Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.
4. Nowak E. (red), Controlling w działalności przedsiębiorstwa. PWE, Warszawa 2011.
5. Świderska G. K., Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Difin, Warszawa 2010.
1. Kochalski C., Zerbst S., Controlling produkcji przy wykorzystaniu metody ABC XYZ Studium przypadku, ZN Uniwersytetu Szczecińskiego nr 786 Finanse,
Rynki Finansowe, Ubezpieczenia nr 64/1, 2013.
2. Koliński A., Przegląd metod i technik oceny efektywności procesu produkcyjnego, Logistyka 5/2011.
3. Nowak E., Nieplowicz M., Rachunkowość a controlling. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2014.
4. Plich M., Rypińska P., Trojanowska J., Koliński A.: Wykorzystanie wybranych metod planowania i sterowania produkcją w controllingu produkcji. Logistyka 5/2011.
5. Vollmuth H.J., Controlling 1 - Planowanie, kontrola, kierowanie. AW Placet, Warszawa 1998.
Pozostałe warunki uczestnictwa i zaliczenia określa Regulamin studiów.
Zmodyfikowane przez dr inż. Renata Kasperska (ostatnia modyfikacja: 01-05-2021 19:42)