SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Techniczne przygotowanie produkcji |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-ZiIP-ZL-P-53_19 |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Zarządzanie i inżynieria produkcji |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest nabycie przez studenta umiejętności techniczno-organizacyjnego przygotowania produkcji oraz opanowanie narzędzi i technik stosowanych w procesie przygotowania produkcji.
Rachunek kosztów dla inżyniera, Podstawy projektowania inżynierskiego, Zarządzanie produkcją i usługami
Wykład:
W1: Charakterystyka prac technicznego przygotowania produkcji.
W2: Proces przygotowania produkcji w działalności przedsiębiorstwa
W3: Projektowanie aparatu technicznego przygotowania produkcji przedsiębiorstwa. Struktura organizacyjna zespołów projektowych i produkcyjnych.
W4: Kosztorysowanie i harmonogramowanie.
W5: Przygotowanie produkcji z uwzględnieniem prac projektowo-konstrukcyjnych, technologicznych i organizacyjnych.
W6: Zarządzanie dokumentacją techniczną. Wykorzystanie technik komputerowych w przygotowaniu produkcji.
W7: Badania patentowe, licencyjne, ochrona własności przemysłowej. Audyt technologiczny.
W8. Zaliczenie na ocenę. Propozycja ocen.
Projekt:
P1: Wybranie/ wydanie obiektu (np. urządzenia, części maszyn) będącego przedmiotem projektu
P2: Analiza rynkowa, charakterystyka techniczno-eksploatacyjnej wyrobu, szacowanie wielkości produkcyjnej.
P3: Wyznaczenie pracochłonności i kosztów konstrukcyjnego przygotowania produkcji.
P4: Wyznaczenie pracochłonności i kosztów technologicznego przygotowania produkcji.
P5: Dobór i rozmieszczanie maszyn i urządzeń produkcyjnych.
P6: Definicja struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa i zespołu roboczego.
P7: Planowanie realizacji zadań projektowo-technologicznych.
P8: Oddanie projektów. Propozycja oceny.
Wykład konwencjonalny.
Projekt – praca studentów z wykorzystaniem literatury, norm oraz komputera. Wykorzystanie burzy mózgów i innych metod kreatywności do rozwiązywania problemów inżynierskich.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: Ocena wystawiana na podstawie zaliczenia obejmującego weryfikację znajomości podstawowych zagadnień z zakresu technicznego przygotowania produkcji.
Projekt: Ocena wystawiana jest za projekt. Kryteria oceny projektu obejmują: zastosowanie wybranych metod, technik lub narzędzi do opracowania projektu, uwzględnienie analizy rynku, elementy innowacyjności w projekcie, z uwzględnieniem zaangażowania w regularną pracę na zajęciach.
Ocena końcowa: jest średnią arytmetyczną z jego poszczególnych form.
1. Szatkowski K., Przygotowanie produkcji, PWN, Warszawa 2008
2. Matuszek J., Inżynieria produkcji, Wydawnictwo PŁ, Bielsko-Biała 2000
3. Pająk E., Zarządzanie produkcją. Produkt, technologia, organizacja, PWN, Warszawa 2006
1. Durlik I., Inżynieria Zarządzania. Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych, PLACET, Warszawa 2000
2. Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa 2007
Zmodyfikowane przez dr inż. Małgorzata Śliwa (ostatnia modyfikacja: 30-04-2021 17:08)