SylabUZ

Generate PDF for this page

Zasady żywienia zbiorowego - wybrane zagadnienia - course description

General information
Course name Zasady żywienia zbiorowego - wybrane zagadnienia
Course ID POD zzz
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia
Education profile academic
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • mgr inż. Magdalena Golińczak
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 8
(including as e-learning)
0,53
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie się z praktycznymi zasadami żywienia w zakładach żywienia zbiorowego.

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka.

Scope

  1. Rynek usług gastronomicznych w Polsce i na świecie. Społeczne konsekwencje tradycji i nawyków żywieniowych
  2. Ocena towaroznawcza transport i przechowywanie surowców w zakładach żywienia zbiorowego
  3. Nowoczesne wyposażenie zakładów żywienia zbiorowego, urządzenia i narzędzia w zakładzie gastronomicznym.
  4. Zasady planowania jadłospisów jednodniowych, okresowych
  5. Przebieg procesu planowania żywienia – etapy planowania żywienia zbiorowego w szpitalu, w przedszkolach i szkołach, w jednostkach wojskowych i zakładach penitencjarnych.
  6. Żywienie w zakładach typu otwartego – restauracje, punkty gastronomiczne i bary.
  7. Rola systemu zapewnienia jakości w zakładach gastronomicznych
  8. Obsługa konsumenta w różnych typach zakładów gastronomicznych. Dokumentacja żywieniowa
  9. Zaliczenie

Teaching methods

  • Metody podające:

- wykłady informacyjne

- wykłady problemowe

- wykłady konwersatoryjne

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie z oceną na podstawie: obecności na wykładach (20% oceny końcowej); pisemnej pracy semestralnej (30% oceny końcowej) i oceny z testu zaliczeniowego (50% oceny końcowej).

Recommended reading

  1. Konarzewska M., Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, WSiP, Warszawa, 2015
  2. Czarniecka-Skubina E., Technologia gastronomiczna, Wyd. SGGW, Warszawa, 2016
  3. Kaźmierczak M., Zbiór zadań z gastronomii, WSiP, Warszawa, 2018

Further reading

1.      Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2014

1.      Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, 2010

2.      Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M., Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa, 2008

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2021 13:28)