SylabUZ
Course name | Żywienie człowieka chorego - dietetyka w wybranych chorobach wewnętrznych i metabolicznych |
Course ID | POD żczch |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia |
Education profile | academic |
Level of studies | Postgraduate studies |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Class | - | - | 5 (including as e-learning) |
0,33 (including as e-learning) |
Credit with grade |
Lecture | - | - | 15 (including as e-learning) |
1 (including as e-learning) |
Exam |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu zasad żywienia osób chorych na wybrane choroby wewnętrzne i metaboliczne
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie informacji o żywieniu człowieka.
Treści programowe:
Wykłady:
1. Podział diet
2. Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu osteoporozy
3. Zalecenia dietetyczne w leczeniu alergii pokarmowych
4. Zalecenia dietetyczne w różnych stadiach choroby nowotworowej z wykorzystaniem żywienia dojelitowego i pozajelitowego
5. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach jamy ustnej, przełyku i żołądka
6. Dieta niskoenergetyczna zalecana w leczeniu otyłości
7. Zasady diety w wybranych chorobach układu krążenia i tarczycy
8. Dieta zalecana w leczeniu cukrzycy
10. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach jelita cienkiego i grubego
11. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach wątroby, trzustki i nerek
12.Egzamin
Ćwiczenia:
1. Ćwiczenia organizacyjne. Przygotowanie odczynników i sprzętu, zapoznanie się z programem ćwiczeń. Zastosowanie programów komputerowych
2. Opracowanie diet opartych na zasadach racjonalnego żywienia. Zaplanowanie jadłospisów .
3. Opracowanie diet opartych na zasadach diety łatwostrawnej. Zaplanowanie jadłospisów .
4. Opracowanie diet opartych na zasadach diety redukcyjnej. Zaplanowanie jadłospisów .
5. Opracowanie diet opartych na zasadach diety wysokoenergetycznej. Zaplanowanie jadłospisów .
6. Opracowanie diet opartych na zasadach diety w cukrzycy. Zaplanowanie jadłospisów .
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Sposób zaliczenia: Egzamin pisemny, testowy (warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń).
Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2021 13:49)