Poznanie aktualnych tendencji w produkcji wina na terenie Polski. Ogólna znajomość światowych trendów w produkcji win gronowych. Poznanie asortymentu produktów winiarskich, ze szczególnym uwzględnienie walorów sensorycznych. Praktyczne przygotowanie do wykonywania zawodu sommeliera poprzez wszechstronną wiedzę o winie oraz znajomość technik jego podawania.
Wymagania wstępne
Znajomość ogólna technologii produkcji win gronowych i owocowych, ogólna znajomość klasyfikacji i nomenklatury wyrobów winiarskich.
Zakres tematyczny
Smak i zapach – fizjologia i biochemia procesów odczuwania
Ogólne zasady przeprowadzania degustacji win
Przygotowanie pytań ankietowych do degustacji win
Charakterystyka, klasyfikacja i nomenklatura wyrobów winiarskich
Wina świata – charakterystyka, nazewnictwo, aktualne tendencje
Definicje i charakterystyka sommelierstwa
Enologia jako interdyscyplinarna nauka o winie
Narzędzia pracy sommeliera
Zasady podawania poszczególnych gatunków win – procedury, estetyka, warunki (także ćwiczenia praktyczne)
Praktyczne ćwiczenia w ocenie sensorycznej wybranych gatunków wina
Zasady podawania poszczególnych gatunków win – procedury, estetyka, warunki (także ćwiczenia praktyczne)
Metody kształcenia
Metody poszukujące:
ćwiczenia praktyczne
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Zaliczenie z oceną na podstawie obecności oraz wykonania poszczególnych zadań
Literatura podstawowa
Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
Bednarski W.,Repsa A.: Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
Myśliwiec R.: Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2002
Domine A.: Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.