SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Towaroznawstwo - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Towaroznawstwo
Kod przedmiotu 14.9-WZ-LogP-T
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Logistyka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Joanna Zarębska, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Projekt 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy przez studentów pozwalającej na właściwe usytuowania towaroznawstwa jako dziedziny wiedzy i jej praktycznego zastosowania. Pozyskanie informacji o jakości towarów, ich kodowaniu, opakowaniu, normalizacji i znakowaniu towarów (również ekoznakowaniu). Zdobycie wiedzy na temat towarów i ich prawidłowych przepływów w procesach logistycznych (w procesach: produkcji, transporcie, magazynowaniu, zagospodarowywaniu odpadów).

Wymagania wstępne

Brak

Zakres tematyczny

Wykład: Towaroznawstwo jako nauka i wiedza praktyczna (definicje, podział, funkcje, cele). Towary i ich klasyfikacja. Kodowanie towarów. Podstawy normalizacji i norm towarowych. ZSZ. Jakość towarów. Badanie i ocena jakości towarów. Czynniki obniżające jakość towarów. Opakowania i ich znaczenie w całym cyklu życia ("od kołyski do kołyski" - C2C). Towaroznawstwo i ekologia. Znakowanie opakowań towarów (etykiety i deklaracje środowiskowe wg ISO 14020, piktogramy). Magazynowanie i transport towarów.

Projekt: Podstawowa terminologia z zakresu towaroznawstwa artykułów przemysłowych lub spożywczych (w zależności od wybranego tematu projektu). Pozyskanie surowców do produkcji, planowanie, realizacja i kontrola sprawnego oraz efektywnego ekonomicznie przepływu surowców, materiałów i produkcja towarów w celu uzyskania zadowolenia klientów. Znakowanie i zabezpieczenie towaru, opakowanie. Oddziaływanie towarów na środowisko w całym cyklu ich życia.

Metody kształcenia

Wykład konwencjonalny,

Projekt audytoryjny realizowany w oparciu o pracę w grupach, praca z materiałem źródłowym, metoda projektu klasycznego (pisemna wersja w edytorze Word) oraz z zastosowaniem prezentacji multimedialnej (Power Point).

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Podstawowym warunkiem uzyskania wpisu jest obecność na zajęciach. Studenci zobowiązani są do aktywnego i systematycznego uczestniczenia w wykładach i zajęciach projektowych. W celu usprawiedliwienia nieobecności na zajęciach student przedstawia stosowne zaświadczenie w ciągu 14 dni.

Studenci zobowiązani są do zdania kolokwium pisemnego z wykładu (K_W02, K_W06, K_U01, K_U04, K_U11). Uzyskanie pozytywnej oceny wymaga udzielenia przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi na otwarte pytania problemowe (K_W02, K_W06, K_U06).

Warunek zaliczenia projektu: oddanie pisemnej pracy zaliczeniowej (projektu - edytor Word) oraz prezentacji PowerPoint (na płycie CD) - K_U01, K_U04, K_U11, K_K02,

Literatura podstawowa

  1. Grudowski P., Szpakowska M., Brodnicka E., Marjańska E., Celmerowski Z., 2016, Wybrane aspekty zarządzania jakością i towaroznawstwa żywności, Systemy, metody, narzędzia, Difin.
  2. Jałowiec T. (red. nauk.), 2011, Towaroznawstwo dla logistyki. Wybrane problemy, Difin, Warszawa.
  3. Kocierz K., Misiarz M., 2012, Towaroznawstwo, podręcznik, Wyd. Rea, Warszawa.
  4. Łatka U., 2008, Technologia i towaroznawstwo, WSIP, Warszawa.
  5. Pachołek B., Zmudziński W., Podsiadłowska J., 2015, Towaroznawstwo żywności, wyd.3, Wyd. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu.
  6. Rychwalski M., 2020, Analiza cyklu życia w zarządzaniu produktem, Wyd. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie.
  7. Świderski F., 2010, Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, Wyd. SGGW, Warszawa.
  8. Zarębska J., Lewicka B., 2020, Changes in waste packaging management and implementation to achieve a circular economy - polish case study, Acta Innovations, no. 34, 50--57, ISSN: 2300-5599, DOI: 10.32933/ActaInnovations.34.5

Literatura uzupełniająca

  1. Duda I. (red.), Słownik pojęć towaroznawczych. Wyd. AE w Krakowie. Kraków 1995
  2. Skowronek Cz., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2003
  3. Gołembska E., Kompendium wiedzy o logistyce, wyd. 3, Wyd. AE, Poznań 2007.
  4. Zembrzuska B., 2010, Towaroznawstwo, podręcznik, Wyd. Difin, .
  5. Salerno-Kochan R., Nowe elementy towaroznawczej oceny bezpieczeństwa wyrobów włókienniczych, Wyd. UE w Krakowie, Kraków 2011.
  6. Zarębska J., Ekologiczne i ekonomiczne aspekty gospodarki odpadami opakowaniowymi w województwie lubuskim, Oficyna Wyd. Uniwersytetu Zielonogórskiego, Zielona Góra 2013.
  7. Czasopismo naukowe: Logistyka odzysku, Logistyka, Opakowania, Towaroznawcze Problemy Jakości,

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Joanna Zarębska, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-06-2021 20:53)