SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Strategic Management - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Strategic Management
Kod przedmiotu 06.9-WM-ER-ZiIP-28_18
Wydział Wydział Nauk Inżynieryjno-Technicznych
Kierunek WM - oferta ERASMUS
Profil -
Rodzaj studiów Program Erasmus
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania angielski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Justyna Patalas-Maliszewska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

The main objective of the course is to provide knowledge on the methods and tools of strategic analysis and the importance of formulation and implementation the development strategy in a  company.

Wymagania wstępne

-

Zakres tematyczny

The course constitutes a comprehensive approach to the critical role of strategic analysis and to the formulation of development strategy for a company. The concept, origin and development of strategic management, stages of strategic management, strategic planning methodology, selection methods and tools of strategic analysis: analysis of a further and closer environment (Benchmarking method, Porter's 5 forces method, the PEST method), the analysis of the company's potentials (product life cycle, portfolio methods: McKinsey Matrix, Hofer's Matrix , BCG Matrix, SWOT analysis, strategic balance), the SPACE analysis. Competitive advantage of a company: core competencies, competition in a given sector, a map of strategic groups, the concept of clusters, offering of strategic alliances for the company. Sources of information for strategic analysis: formation and protection of strategic information system in a company. The process of formulation and implementation of  development strategies.

The following issues are included in the curriculum of the class activities:

  • the analysis of a further and closer environment:: the Benchmarking method,  Porter's 5 forces method, the PEST method)
  • the analysis of the company's potentials (product life cycle, portfolio methods: McKinsey Matrix, Hofer's Matrix , BCG Matrix, SWOT analysis, strategic balance)
  • SWOT analysis, SPACE analysis

Competitive advantage of a company: core competencies, competition in a given sector, a map of strategic groups, the concept of clusters, offering of strategic alliances for the company.

Metody kształcenia

Conventional lecture. Classes.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Lecture: graded credit

The rating is issued based on a written test covering the verification of the knowledge of the issues from the curriculum.

Class:  graded credit

Assessment: 50%L, 50% Class.

The rating is determined based on the results of the test - evaluation of skills related to the performance of exercise tasks.

Literatura podstawowa

  1. Jansson H., International Business Strategy in Complex Markets, 2nd edition, Linnaeus University, Sweden, 2020
  2. J. Patalas-Maliszewska, Managing Knowledge Workers - Value Assessment, Methods, and Application tools, Springer Verlag, 2013
  3. J.-C. Spender, Business Strategy: Managing Uncertainty, Opportunity, and Enterprise 1st Edition, Oxford University Press, 2014

Literatura uzupełniająca

  1. W. Chan Kim, R. Mauborgne, Blue Ocean Strategy, Expanded Edition: How to Create Uncontested Market Space and Make the Competition, Harvard Business Review Press, 2015
  2. G. Tovstiga, Strategy in Practice: A Practitioner's Guide to Strategic Thinking, 3rd Edition, Wiley, 2015
  3. S. Cummings, D. Angwin, Strategy Builder: How to Create and Communicate More Effective Strategies, Wiley, 2015

Uwagi


Zmodyfikowane przez prof. dr hab. inż. Justyna Patalas-Maliszewska (ostatnia modyfikacja: 25-04-2022 13:58)