SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Elective- Clinical nutrition |
Kod przedmiotu | 12.0-WL-LekAM-El-ClNuE- 22 |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | WLiNZ - oferta ERASMUS / Lekarski |
Profil | - |
Rodzaj studiów | jednolite magisterskie sześcioletnie |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2023/2024 |
Semestr | 8 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie |
Obtaining the necessary knowledge to determine the scope and nature of nutrition in disease states requiring specialized nutritional therapy, learning the principles of planning and using diets in diet-assisted treatment, goals of using nutritional therapy in specific clinical units, explaining the mechanisms of adverse reactions to food, recognizing and understanding the pathophysiology of allergic diseases
Knowledge of the primary nutrients and nutrients of food, knowledge of drug interactions with food
THEMATIC SCOPE OF THE SUBJECT:
Methods giving (multimedia presentation), problem (discussion of clinical cases), activating (discussion, paper)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
A written single-choice test. In cases of absence, the student should catch up on gaps within the time agreed with the lecturer
FINAL GRADE. is the arithmetic mean of all the forms envisaged for the realization of the object. The results of the arithmetic mean are determined according to the principle: an average of 3,25 is a final grade of 3,5; an average of 3.75 is a final grade of 4.0; an average of 4.25 is a final grade of 4.5; an average of 4.75 is a final score of 5.0
1. Basics of clinical nutrition. (red.) Sobotka L., 2019, Galen,spol.s.r.o
2. Basics of nutrition and dietotherapy. Peckenpaugh N., 1999, ISBN-0-7216-7707-
3. Standards of parenteral and enteral nutrition) Pertkiewicz M., Korta T., 2005, PZWL, Warszawa
SUPPLEMENTARY LITERATURE:
1. Journals available in the University Library of the University of UZ, digital databases – medical sciences and health sciences; http://www.bu.uz.zgora.pl/
Zmodyfikowane przez dr Justyna Mazurek-Popczyk (ostatnia modyfikacja: 24-05-2023 20:49)