SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Mikrobiologia środowiskowa |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-OSOD-MŚr-W-S14_pNadGenMVRC0 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Ochrona środowiska / Ochrona zasobów naturalnych |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2023/2024 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 7 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Nabycie przez studenta wiedzy teoretycznej i praktycznej, w wyniku czego student powinien opisać: funkcje biologiczne i fizjologiczne bakterii i grzybów; procesy metaboliczne i ich regulacje u wymienionych organizmów; możliwości wykorzystania potencjału biologicznego bakterii i grzybów w biotechnologii; właściwości biologiczne i funkcje regulacyjne wirusów. W ramach zajęć laboratoryjnych student powinien poznać stosować zasady bezpiecznej pracy w laboratorium biologicznym, z zastosowaniem technik hodowli drobnoustrojów. Poznać zasady współdziałań pomiędzy mikroorganizmami oraz organizmami wyższymi, i ich rolę w środowisku przyrodniczym.
Znajomość podstaw biologii / mikrobiologii, chemii, biochemii na poziomie szkoły średniej.
Wykład: Naturalne środowiska bytowania bakterii, wirusów, grzybów. Bakterie środowiska wodnego (rozmieszczenie bakterii w wodzie i osadach dennych, charakterystyka i znaczenie bakterii środowiska wodnego, wybrane aspekty metabolizmu bakterii środowiska wodnego, bakterie wód zanieczyszczonych - biorące udział w procesie samooczyszczania wód oraz chorobotwórcze dla ludzi i zwierząt). Wirusy środowiska wodnego (charakterystyka i znaczenie wirusów środowiska wodnego, wirusy chorobotwórcze dla ludzi i zwierząt). Grzyby środowiska wodnego (charakterystyka i znaczenie grzybów środowiska wodnego, grzyby chorobotwórcze dla ludzi i zwierząt). Mikroorganizmy środowiska glebowego (rozmieszczenie bakterii w glebie, charakterystyka i znaczenie bakterii glebowych, wybrane aspekty metabolizmu bakterii glebowych, wirusy środowiska glebowego, grzyby środowiska glebowego). Mikroorganizmy jako biomarkery stanu środowiska.
Zajęcia laboratoryjne: Rodzaje oddziaływań pomiędzy mikroorganizmami oraz organizmami wyższymi. Bakteriocyny, bakteriofagi. Oddziaływania bakterii fermentacji mlekowych. Mikrobiologiczne wiązanie azotu atmosferycznego (symbiotycznie i niesymbiotycznie). Ilościowo - jakościowe oznaczenie podstawowych grup taksonomicznych mikroorganizmów w różnych typach gleb. Ilościowo - jakościowe porównanie bakterii w strefie przykorzeniowej i pozakorzeniowej – wyznaczanie efektu ryzosferowego. Analiza bakteriologiczna gleb do celów sanitarnych. Badanie ilościowo jakościowe mikroorganizmów występujących w wodzie. Analiza bakteriologiczna wód do celów sanitarnych. Analiza mikroflory powietrza metodą sedymentacyjną. Udział mikroorganizmów w krążeniu materii i energii w ekosystemach, ważniejsze grupy fizjologiczne.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej),
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem technik stosowanych w badaniach mikrobiologicznych środowiska.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład - egzamin końcowy, do którego student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia laboratorium. Egzamin: forma pisemna - test, 50 pytań w tym zamknięte i otwarte. Czas trwania egzaminu – 90 min. Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie minimum 60% spośród możliwych do uzyskania punktów.
Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest obecność na zajęciach (dopuszczalna jedna obecność nieusprawiedliwiona), aktywność w dyskusji podsumowującej bieżąco omawiany temat, uzyskanie pozytywnych ocen z pisemnych sprawdzianów wiedzy – ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów z każdego sprawdzianu.
[1] Kunicki - Goldfinger W. Życie bakterii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1998
[2] Eldor A.P., Francis E.C. Mikrobiologia i biochemia gleb. Wyd. UMCS, Lublin 2000.
[3] Mrozowiska J. Laboratorium z mikrobiologii ogólnej i środowiskowej. Wyd. Pol. Śląskiej 1999.
[4] Zmysłowska I. Mikrobiologia ogólna i środowiskowa. Wyd. Uniwer. Warm. - Mazurski. Olsztyn 2002
[5] Abigail A. Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Wyd. PWN, W-wa 2012
[1] Pawlaczyk - Szpilowa M. Mikrobiologia wody i ścieków. PWN, Warszawa 1980.
[2] Smyłła. Analiza sanitarna wody. Wyd. WS Pedagog., Częstochowa 2002
brak
Zmodyfikowane przez dr Olaf Ciebiera (ostatnia modyfikacja: 05-05-2023 17:03)