SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Język angielski 3 - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Język angielski 3
Kod przedmiotu 09.0-WZ-LogP-JA3
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Logistyka
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obieralny
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr inż. Mariola Szajna
  • mgr Jolanta Pacewicz Johansson
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Opanowanie języka obcego na poziomie B1+ według skali Europejskiego systemu opisu kształcenia językowego oraz w zakresie niezbędnym dla potrzeb studiowania oraz wykonywania pracy zawodowej.

Słuchanie i mówienie: potrafi udzielać szczegółowych informacji i określać konkretne potrzeby w środowisku pracy, potrafi skutecznie zaprezentować własny punkt widzenia, np. w odniesieniu do produktu, w przypadku zwracanie się z prośbą o coś, skutecznie radzi sobie z nieoczekiwanymi reakcjami i trudnościami; rozumie przekaz informacji medialnej publikowanej w radio i telewizji

Czytanie: rozumie korespondencję w języku standardowym i specjalistycznym, potrafi zrozumieć większość raportów związanych z pracą zawodową, rozumie cel instrukcji i procedur, potrafi dokonywać ich oceny i proponować zmiany; potrafi czytać z wykorzystaniem słownika teksty profesjonalne publikowane w prasie i w Internecie oraz teksty specjalistyczne

Pisanie: potrafi sporządzać notatki dal celów osobistych jak i dla innych pracowników, potrafi prowadzić korespondencję, przy czym większość popełnianych błędów nie zakłóca znaczenia tekstu, potrafi sporządzić raport.

Wymagania wstępne

Znajomość języka obcego na poziomie B1 według skali Europejskiego systemu opisu kształcenia językowego.

Zakres tematyczny

1. Planowanie: business plan, planowanie strategiczne, segmentacja rynku, profil klienta, logistyka;

2. Leadership: zarządzanie zasobami ludzkimi, profesjonalna korespondencja formalna;

3. Konflikt w miejscu pracy: metody przeciwdziałania i rozwiązywania konfliktów, zarządzanie konfliktem, negocjowanie, oficjalny list z przeprosinami; spotkania towarzyskie;

4. Produkt: trendy i innowacje, cykl życia produktu, opisywanie produktu, korespondencja oficjalna - oferta współpracy, zagadnienia związane z globalizacją, franchising

5. Pieniądz: opisywanie trendów na rynkach finansowych, formy pozyskiwania kapitału i środków finansowych, funkcjonowanie giełdy, inwestowanie na giełdzie, recesja i rozkwit gospodarczy, inflacja/deflacja;

6. Kompetencje interkulturowe: świadomość różnic kulturowych, umiejętności interkulturowe, kultury organizacyjne;

7. Human Resources: kobiety w pracy, szklany sufit, list motywacyjny i CV

Metody kształcenia

Metodyka komunikacyjna nauczania języka obcego, korzystanie z literatury przedmiotu oraz źródeł internetowych, tłumaczenie

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Weryfikacja: uzyskanie co najmniej 60% w wynikach testów

Literatura podstawowa

angielski

Cotton D., Falvey D., Kent S., Market Leader Pre-intermediate 3-rd Edition, Longman, 2010

Cotton D., Falvey D., Kent S., Market Leader Pre-intermediate 3-rd Edition, Business English Practice File, Longman, 2010

Cotton D., Falvey D., Kent S., Market Leader Intermediate 3-rd Edition, Longman, 2010

Cotton D., Falvey D., Kent S., Market Leader Intermediate 3-rd Edition, Business English Practice File, Longman, 2010

English for Logistics, Grussendorf M., OUP, Oxford 2009 

 

Literatura uzupełniająca

angielski

Johnson C. Intelligent Business, Pre-Intermediate, Longman, Harlow, 2006

Richardson K., Kavanagh M., The Business Pre-Intermediate, Macmillan, Oxford, 2008

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez mgr inż. Mariola Szajna (ostatnia modyfikacja: 24-05-2023 13:00)